Foto: Profimedia

pažljivo birajte

5 NAMIRNICA KOJE SADRŽE MALO KALORIJA A HRANLJIVE SU: Idealne kao zdrav doručak ili užina na poslu

Ako želite da se hranite zdravo, a da istovremeno smršate, u svoju ishranu treba da uključite namirnice koje sadrže malo kalorija, ali su ipak hranljive. Najčešće je reč o hrani koja sadrži proteine i vlakna koja podstiče regulisanje kilograma, ali istovremeno pomaže da dugo ostanete siti, pa nećete posegnuti za nečim nezdravim.

Ishrana
> 09:56h

Grčki jogurt

Običan grčki jogurt je odličan izvor proteina i svako treba da ga doda u svoju ishranu. Sadrži malo kalorija i prilično je hranljiv, posebno ako mu dodate malo bobičastog voća i orašastih plodova.

Bobičasto voće

Bobičasto voće kao što su jagode, borovnice, maline i kupine pune su vitamina, minerala i antioksidanata važnih za zdravlje ljudi. Osim toga, malo je kalorija i sadrži dosta vlakana, posebno pektina, za koji se pokazalo da povećava osećaj sitosti i tako doprinosi gubitku kilograma.

Jaja

Poznato je da su jaja bogata proteinima, a sadrže i važne vitamine i minerale. Istraživanja su potvrdila da ih je najbolje jesti za doručak jer su zasitni i hranljivi, a studija je pokazala da ljudi koji jaja jedu ujutru unose manje kalorija tokom dana.

Studija je pokazala da ljudi koji jaja jedu ujutru unose manje kalorija tokom danafoto: Profimedia

Ovsene pahuljice

Ovas je odličan dodatak vašoj svakodnevnoj ishrani jer je malo kalorija, a bogata je proteinima i vlaknima, koja će vas dugo držati sitima. Ovsene pahuljice je najbolje jesti za doručak jer su veoma hranljive i mogu značajno da utiču na apetit. Istraživanja su pokazala da konzumacija ovsene kaše povećava osećaj sitosti.

Čia semenke

Ove sitne semenke se s razlogom nazivaju superhranom. Naime, čia semenke sadrže veliku količinu proteina i vlakana, a imaju vrlo malo kalorija. Bogate su rastvorljivim vlaknima koja upijaju tečnost i tako podstiču osećaj sitosti.

Ako želite da obuzdate želju za nezdravom hranom i smanjite apetit, dodajte čia semenke u svoju svakodnevnu ishranu. Možete ih dodati u jogurt, salatu ili od njih napraviti puding.

(kurir.rs/zena.net.hr)