ISTINA O OVSENIM PAHULJICAMA: 5 razloga zašto su dobre za gubitak kilograma
Foto: Shutterstock

dobra hrana

ISTINA O OVSENIM PAHULJICAMA: 5 razloga zašto su dobre za gubitak kilograma

Ishrana -

S obzirom da je prepuna dijetalnih vlakana, kao i esencijalnih vitamina i minerala poput mangana, fosfora, magnezijuma i gvožđa, ovsena kaša ima brojne prednosti, zbog čega je mnogi često reklamiraju kao moćno sredstvo u potrazi za zdravom ishranom - ali može li ovsena kaša da nam pomogne da smršamo?

Kada ste na ishrani sa ciljem gubitka kilaže, ključno je da naučite sve moguće stvari koje mogu da vam pomognu ili odmognu na tom putu, i da postoje neke namirnice koje su vam prijatelji i neke koje je neophodno da zaobilazite u širokom luku. Što se tiče ovsene kaše, ona vam može biti najbolji prijatelj bilo da je jedete za doručak, ručak ili užinu.

Koji su benefiti ovsene kaše?

"Ovsena kaša je zdrava za srce jer je bogata rastvorljivim vlaknima, posebno beta-glukanima, koji mogu da pomocgnu u smanjenju nivoa LDL (lošeg) holesterola u krvi. To smanjuje rizik od pojave srčanih bolesti i poboljšava ukupno kardiovaskularno zdravlje. Rastvorljiva vlakna u ovsenim pahuljicama takođe mogu da pomognu u regulisanju nivoa šećera u krvi tako što usporavaju apsorpciju šećera u krvotoku. Osim toga, sadržaj vlakana u ovsenim pahuljicama promoviše zdravo varenje sprečavajući zatvor i podržavajući dobro funkcionisanje gastrointestinalnog sistema”, objašnjava nutricionista Ejmi Gudson.

Ovsena kaša, Doručak
foto: Profimedia

1. Ovsena kaša pruža osećaj sitosti

S obzirom da je bogata vlaknima, ovsena kaša je odličan izbor kada je u pitanju doručak, jer vlakna pomažu da se brže zasitite i duže ostanete siti, što dalje suzbija potrebu za grickalicama između obroka.

2. Odličan je izvor složenih ugljenih hidrata.

Ne treba da se plašite svih ugljenih hidrata, jer nisu svi loši. Ovsena kaša je dobar izvor složenih ugljenih hidrata, koje obezbeđuju stabilno oslobađanje energije jer se sporije vari, zbog čega ćete biti puni energije u toku dana ali takođe imati i stabilan nivo šećera u krvi.

3. Pune su proteina

Pored vlakana, protein je još jedan zlatni sastojak koji je potreban za smanjenje kilaže. Pola šoljice ovsenih pahujlica sadrži 5 grama proteina, što je dovoljno za duži osećaj sitosti. Osim toga, ovas je odlična osnova za drugu hranu bogatu proteinima kao što su orašasti plodovi i semenke, koji su odlični dodaci svakoj ovsenoj kaši i čine je “proteinskom bombom”.

Zob, Ovas, Ovsena Kaša
foto: Profimedia

4. Ne sadrži puno kalorija

Ovsene pahuljice imaju vrlo malo kalorija, i to oko 150 na pola šolje pahuljica. Visoki sadržaj vlakana i proteina omogućava ovsenim pahuljicama da se duže osećate sito nego kada uneste 150 kalorija iz nekog peciva. Ako ih jedete za doručak, obezbeđujete sebi stabilan nivo šećera u krvi, ali i podstiču proaktivno izbalansirane obroke u ostatku dana, objašnjava Gudsonova.

5. Prilagodljiva je

Kada je u pitanju ishrana namenjena gubitku težine, važno je odabrati namirnice koje mogu da se mešaju sa drugim namirnicama, a tu su ovsene pahuljice pravi izbor jer osim “klasične” kaše, od njih mogu da se prave smutiji, mafini, energetske čokoladice, a mogu i da se stave u rižoto umesto pirinča ili da se iskoriste pri pravljenju nadeva umesto prezle.

Izvor: Eat This

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track