Borovnica je voćka najbogatija antioksidansima među 40 različitih vrsta voća i povrća, a za ovakav kvalitet najzaslužniji su antocijanini koji borovnicama daju prepoznatljivu boju. Prof. dr Vesna Dimitrijević-Srećković, endokrinolog sa Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma otkrila nam je kako njena majka Ruža pravi sok od ove lekovite voćkice.

Baka Ružin sok od borovnica

Potrebno je

  • 10 kg borovnica
  • 2 l vode
  • 4 kesice limuntusa
  • 500 gr šećera

Očišćene i oprane borovnice sameljite i dodajte vodu, limuntus, pa izmešajte i ostavite da prenoći. Sutradan dobro iscedite, premerite sok i na svaki litar soka dodajte 500 gr šećera. Povremeno promešajte i kada se šećer istopi stavite sok da provri, a zatim nalivajte u zagrejane flaše do vrha i odmah zatvorite originalnim ili plastičnim zatvaračem. Sve flaše zajedno zamotajte da ostanu što duže tople. Flaše čuvajte u hladnoj i tamnoj prostoriji.

Osim što borovnice jedete u svežem obliku i uživate u njihovom ukusu, od borovnica možete napraviti i veoma korisne sirupe, meleme, smutije i svima omiljeni slatko...

borovnica.jpg
Profimedia 

Melem za creva

Potrebno je

  • 1 šolja svežih borovnica (ili zamrznutih)
  • 1/2 šolje mleka
  • 1/2 šolje jogurta
  • 1,5 kašičica lanenih semenki
  • med ili agavin sirup (prema ukusu)

Priprema Blendirajte sve sastojke dok ne dobijete ujednačenu masu.

Slatko od borovnice

Borovnice se peru i čiste od listova. Redaju se u plitku posudu velikog prečnika, red borovnice, red šećera, tako da šećer bude zadnji sloj na površini. Ostavi se 24 sata, da borovnice puste sok. Zatim se smjesa kuva 20-ak minuta i pri kuvanju se skida pjena i dodaje po malo vanile. Voda se ne stavlja. Kada se slatko ohladi, sipa se u tegle.

profimedia0168898487.jpg
Profimedia 

Smuti za krvnu sliku

Potrebno je

  • 1 šolja borovnica
  • šaka kupina
  • 1 iseckana banana
  • 2 kocke leda

Priprema Sve sastojke pomešajte u blenderu

Otklanja probleme sa pamćenjem, regeneriše tkiva i kožu

Ova voćka čisti creva i urinarni trakt, podstiče regeneraciju tkiva, naročito kože i sluzokože a odlična je i kao hrana za umorne oči. Otklanja probleme sa pamćenjem, a ženama je najbolji prijatelj od menstrualnih problema do izazova koje nosi menopauza.

Borovnice mogu biti i predlog za zdravu užinu koju možete grickati tokom dana na poslu.