Foto: Shutterstock

studija POTVRDILA

PARADAJZ ČORBA POMAŽE U SNIŽAVANJU KRVNOG PRITISKA: Ključ je u većem unosu KALIJUMA koji je odličan za zdravlje srca

Svakodnevno konzumiranje paradajza kao i proizvoda na bazi paradajza može biti korisno za zdravlje srca. Vest dolazi iz studije objavljene u European Journal of Preventive Cardiology, koja je otkrila da ovo povrće igra važnu ulogu u prevenciji i kontroli visokog krvnog pritiska.

Ishrana

U studiji je učestvovalo više od 7.000 odraslih Španaca sa visokim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i popunilo je upitnike o svom životnom stilu i zdravstvenom stanju, kao i navikama u ishrani, što je uključivalo konzumaciju paradajza.

Dnevna potrošnja paradajza uključivala je jedenje sirovog paradajza ili proizvoda od paradajza, kao što su paradajz sos i gaspačo (hladna španska supa od paradajza).

Studija je pokazala inverznu vezu između konzumiranja paradajza i rizika od hipertenzije u najnižim i srednjim grupama, a značajna povezanost je uočena u najvišoj grupi. Veća potrošnja paradajza i proizvoda od paradajza smanjuje rizik od hipertenzije za 36%, a čak i umerena konzumacija ima efekat snižavanja krvnog pritiska, pokazalo je istraživanje.

Veća potrošnja paradajza i proizvoda od paradajza smanjuje rizik od hipertenzije za 36%foto: Shutterstock

Zašto je paradajz koristan za zdravlje srca?

Paradajz je preporučena hrana od strane Američkog udruženja za srce (AHA) za smanjenje hipertenzije uglavnom zato što je bogat kalijumom.

- Postoji ogromna količina podataka koji sugerišu da veći unos kalijuma dovodi do nižeg krvnog pritiska - rekao je Gregori Kac, kardiolog u NIU Langone Health.

Preporuka za smanjenje natrijuma (soli) i povećanje kalijuma je dobro uspostavljena modifikacija načina života za smanjenje rizika od hipertenzije. Povećanje potrošnje paradajza bogatog kalijumom je jedan efikasan način da se poveća kalijum u ishrani.

Pored kalijuma, paradajz je takođe dobar izvor likopena koji ima brojne prednosti za kardiovaskularni sistem, uključujući antioksidativne, antiinflamatorne, antiaterogene i antitrombocitne efekte. Istraživanja pokazuju da ove osobine daju i likopen značajna antihipertenzivna svojstva.

Pored kalijuma, paradajz je takođe dobar izvor likopena koji ima brojne prednosti za kardiovaskularni sistemfoto: Shutterstock

Čorba od paradajza

Sastojci (za 6 porcija):

  • 3 kašike maslinovog ulja (ili drugog biljnog ulja po izboru)
  • 2 luka, seckana
  • 2 štapića celera, iseckana
  • 300 g šargarepe, iseckane
  • 500 g krompira, isečenog na kockice
  • 4 lovorova lista
  • 5 kašika paradajz pirea
  • 2 kašike šećera
  • 2 kašike crvenog ili belog vinskog sirćeta
  • 4 konzerve od 400 g seckanog paradajza
  • 500 g paradajz paste
  • 3 kocke od povrća
  • 1l vode

Prirema:

Ulje, luk, celer, šargarepu, krompir i lovorov list stavite u veliku šerpu i lagano dinstajte sa malo vode dok luk ne omekša - oko 10-15 minuta.

Dodajte paradajz pire, šećer, sirće, seckani paradajz i paradajz pastu kao i kockice povrtnog bujona. Dodajte 1 litar ključale vode i pustite da provri. Pokrijte i kuvajte 15 minuta dok krompir ne omekša, a zatim uklonite lovorov list. Pasirajte štapnim mikserom dok ne postane glatko. Začinite po ukusu i dodajte još malo šećera ako je potrebno.

Možete servirati sa palvakom ili krutonima od hleba.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/health.com/bbcgoodfood.com)