7 NAMIRNICA KOJE TREBA IZBEGAVATI AKO IMATE HIPERTENZIJU: Obratite posebnu pažnju na etikete proizvoda
Foto: Shutterstock

oprez

7 NAMIRNICA KOJE TREBA IZBEGAVATI AKO IMATE HIPERTENZIJU: Obratite posebnu pažnju na etikete proizvoda

Ishrana -

Ako se borite sa visokim krvnim pritiskom, jedan od najvažnijih koraka je da kontrolišete unos natrijuma. Ovih nekoliko namirnica treba izbegavati ili ih konzumirati u ograničenim količinama.

Natrijum (so) je esencijalni mineral koji igra vitalnu ulogu u održavanju ravnoteže tečnosti, nervnoj funkciji i kontrakciji mišića. Međutim, prekomerni unos natrijuma može dovesti do raznih zdravstvenih komplikacija, posebno ako već imate visok krvni pritisak ili hipertenziju.

Konzumiranje hrane sa visokim sadržajem natrijuma može pogoršati simptome hipertenzije i povećati rizik za kardiovaskularno zdravlje.

- Pri lečenju hipertenzije ključno je smanjiti unos soli. To postaje još važnije tokom leta jer prekomerna konzumacija soli može izazvati dehidraciju i povećati uticaj toplog vremena na krvni pritisak - kaže VidI Čavla, nutricionista.

Zato izbegavajte ovih 7 namirnica sa visokim sadržajem natrijuma da biste efikasnije kontrolisali svoj krvni pritisak:

Određeno povrće

Zeleno lisnato povrće je neverovatno korisno za zdravlje. Ali pojedino povrće kao što su celer, spanać, šargarepa i cvekla sadrži značajnu količinu soli koja može uticati na nivo krvnog pritiska. Ako vam je krvni pritisak stalno visok, izbegavajte da jedete ovo povrće ili ga jedite umereno.

Sir

Iako je sir odličan izvor kalcijuma i proteina, često sadrži mnogo soli i zasićenih masti. To znači da konzumiranje previše sira može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti (KVB) povećanjem krvnog pritiska i holesterola. Ako želite da ga jedete, izaberite sorte sa malo natrijuma i konzumirajte ih umereno.

Ako ne stižete da pravite domaću supu, potražite verzije bez dodate soli
Ako ne stižete da pravite domaću supu, potražite verzije bez dodate solifoto: Shutterstock

Konzervirane i gotove supe

Da bi se poboljšao ukus i sačuvao proizvod, mnoge gotove i konzervirane supe su bogate solju. Ako ne stižete da pravite domaću supu, potražite verzije bez dodate soli, sa niskim sadržajem natrijuma.

Kiseli krastavci i proizvodi od mesa

Kiseli krastavci, kiseli kupus i druga fermentisana hrana obično su bogati solima zbog procesa kiseljenja. Kao konzervans i pojačivač ukusa, prerađeno meso kao što su viršle, kobasice, slanina i delikatesno meso takođe sadrži značajne nivoe natrijuma.

Hleb i peciva

Neki hlebovi i pekarski proizvodi, posebno oni napravljeni od rafinisanog brašna, mogu da sadrže značajne količine natrijuma. Proverite etikete i odlučite se za opcije sa niskim sadržajem natrijuma kada su dostupne.

Začini i prelivi za salatu

Začini kao što su soja sos, kečap, sos za roštilj i prelivi za salatu mogu biti značajan izvor natrijuma. Koristite ih umereno ili odaberite verzije s niskim sadržajem natrijuma.

Čips, perece i druge grickalice su često bogate solima
Čips, perece i druge grickalice su često bogate solimafoto: Shutterstock

Grickalice

Čips, perece i druge grickalice su često bogate soli. Izaberite zdravije opcije kao što su sveže voće i povrće sa humusom ili domaće grickalice kao što su kokice začinjene biljem ili možda neslanim orašastim plodovima.

Ne zaboravite da pažljivo proverite etikete na hrani kako biste odredili nivo soli u prerađenim i upakovanim obrocima. Da biste imali veću kontrolu nad unosom soli, birajte svežu, celovitu hranu i pripremajte obroke kod kuće kad god je to moguće.Takođe, konzumiranje dovoljno vode kao i smanjenje prekomerne konzumacije alkohola može pomoći u kontroli krvnog pritiska.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/ordinacija.vecernji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track