Za čuvanje hrane i pakovanje obroka koje nosimo sa sobom na posao ili na putovanje, najpraktičnije su svakako plastične posude. Međutim, prema mišljenju stručnjaka one svakako nisu najzdravija opcija. Tatjana Popović, health coach i nutricionista, za Zdravlje Kurir govori o najboljim izborima za pakovanje hrane, kao i o onim manje poželjnim koje treba da izbegavamo.
U kojoj vrsti materijala je najbezbednije čuvati gotovu hranu i namirnice i zbog čega?
- Najbezbednije je koristiti staklenu ambalažu, a neke od prednosti korišćenja su duže očuvanje svežine i kvaliteta namirnica kao i održavanje posuda i višekratna upotreba - što je važno sa ekološkog aspekta. Staklo je bezbedno i za podgrevanje hrane jer ne sadrži bilo kakve toksine i hemikalije, te nema rizika od ispuštanja štetnih sastojaka u namirnice i obroke. Pored stakla, preporučujem keramičke posude za čuvanje hrane - savetuje Tatjana Popović.
Koji je vaš stav prema bocama i posudama od nerđajućeg čelika za čuvanje hrane, smatrate li da su zdravstveno bezbedne?
- Olovo ne bi trebalo da bude u sastavu posuda i boca od nerđajućeg čelika, jer ga ova legura uglavnom ne sadrži, ali se može desiti kontaminacija olovom u procesu proizvodnje, ukoliko je reč o upotrebi materijala nižeg kvaliteta. Iz tog razloga, ukoliko se neko odluči za korišćenje posuda i boca od nerđajućeg čelika, jako je važno da se vodi time da kupuje ove proizvode od proverenih brendova i proizvođača, čija proizvodnja prati standarde i kontrolu kvaliteta - objašnjava Popović i dodaje:
- Sa druge strane, nikl je metal koji je deo legure nerđajućeg čelika, te osobe koje imaju alergiju na nikl mogu dobiti alergijsku reakciju. Takođe, ukoliko se ove posude ne održavaju pravilno, može doći do korozije, što može negativno uticati na hranu ili napitke koji se čuvaju u ovim posudama i bocama, čineći ih nebezbednim za konzumiranje. Moj lični izbor je dakle staklena ambalaža.
Kada nosimo hranu od kuće, najpraktičnije su svakako plastične posude. Na šta treba obratiti pažnju ako ih ipak koristimo ili bi trebalo da ih u potpunosti zaobiđemo?
- Da, mnogima su plastične posude praktičnije jer nisu teške za nošenje poput posuda od stakla ili nerđajućeg čelika. Moja topla preporuka je da se plastika izbegava u čuvanju namirnica i gotovih obroka, ali ukoliko je ne možete u potpunosti isključiti, savetujem da u takve posude ne sipate toplu hranu ili napitke, kao i da ih ne koristite za podgrevanje hrane. Prilikom zagrevanja, plastika otpušta štetne hemikalije u hranu, poput bisfenola A (BPA) ili ftalata. Takođe, izloženost višim temperaturama može dovesti do topljenja plastičnih posuda ili oštećenja druge vrste, poput guljenja (listanja) plastičnih slojeva, što hranu u posudama čini nebezbednom za konzumiranje.
Za pripremu u airfryer-ima kao i za pečenje hrane mnogi koriste silikonske posude i druge elemente od silikona. Da li je ta vrsta materijala preporučljiva i bezbedna?
- Silikonske posude i kalupi su široko rasprostranjeni zbog svoje otpornosti na toplotu i netoksičnih svojstava. Silikon koji se koristi u proizvodnji kuhinjskih posuda, ne sadrži štetne hemikalije poput bisfenola A (BPA), olova i ftalata. Ne reaguje sa hranom i ne proizvodi štetne pare, čak ni na visokim temperaturama. Ono što je važno da se nikada ne izlaže direktnom izvoru toplote, u smislu grejača u rerni ili na ringli - objašnjava Popović.
- Svakako, treba voditi računa prilikom kupovine, da to bude proizvod visokog kvaliteta, od preverenog proizvođača, te upotreba u skladu sa preporukama proizvođača, u smislu neizlaganja temperaturama višim od preporučene, jer se i silikon može oštetiti prilikom korišćenja ili održavanja, što će hranu pripremljenu u ovakvim posudama učiniti nebezbednom za konzumiranje.
Olivera Marković
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.