PLASTIČNE KUHINJSKE DASKE MOGU BITI OPASNE PO ZDRAVLJE: Godišnje pojedemo 50 grama plastike
Foto: Shutterstock

odaberite prirodne materijale

PLASTIČNE KUHINJSKE DASKE MOGU BITI OPASNE PO ZDRAVLJE: Godišnje pojedemo 50 grama plastike

Zdravlje -

U zavisnosti od vrste daske za sečenje koju koristite u kuhinji, vaša jela između ostalog mogu biti kontaminirana i mikroplastikom. Utvrđeno je da sečenje šargarepe na plastičnoj dasci može da proizvede čak 15 miligrama mikroplastike po rezu, ili oko 50 grama godišnje – što je otprilike težina deset plastičnih kreditnih kartica.

Nedavna studija objavljena u recenziranom časopisu Ecotoxicology and Public Health predstavila je šokantnu procenu, prema kojoj su naučnici predstavili ukupnu godišnju izloženost mikroplastici po osobi koristeći plastične kuhinjske daske.

Mikroplastika je pronađena u ljudskim plućima, krvim, placenti

Mikroplastični oblici mogu da ometaju probavni i respiratorni sistem, a hemijski aditivi koje ispuštaju mogu da poremete endokrini i reproduktivni sistem, upozorila je nedavno grupa naučnika iz Južne Koreje.

Sve veći broj dokaza ukazuje na to da je mikroplastika problem javnog zdravlja. Mikroplastika je pronađena u ljudskim plućima, krvi, pa čak i u placenti.

Naučnici još uvek proučavaju sve načine na koje mikroplastika može uticati na zdravlje ljudi.

Većina plastike se ne razgrađuje u životnoj sredini, ali se raspada – ove male plastične čestice mogu da apsorbuju hemijske zagađivače i mikroorganizme koji mogu predstavljati zdravstveni rizik za ljude.

Studije su pokazale da životinje izložene mikroplastici mogu doživeti kašnjenje u razvoju, promene u ponašanju, neplodnost i oslabljen imuni sistem.

drvena kuhinjska daska
foto: Shutterstock

Zamenite plastične daske drvenim

Danas je nemoguće izbeći mikroplastiku. Ali neke države preduzimaju korake u borbi protiv mikroplastike, dok neke korake možemo preduzeti i sami.

Na primer, zamenite plastične daske za sečenje staklenim, mermernim, bambusovim ili drvenim. Drvene daske za sečenje, osim što su najjeftinije, imaju i prirodna antimikrobna svojstva.

Kako izbeći mikroplastiku?

  • Izbegavajte da pijete iz plastičnih flaša za vodu, posebno one za jednokratnu upotrebu - Ako morate da pijete od njih, pokušajte da ih držite podalje od sunca u hladnom i suvom okruženju. Plastične flaše za vodu za jednokratnu upotrebu vrlo lako degradiraju kao odgovor na temperaturne promene ili mehanički stres.
  • Porgrevajte hranu u mikrotalasnoj pećnici u staklenim posudama- Zagrevanje hrane u plastičnim posudama može osloboditi milione mikroplastičnih čestica u hranu.
  • Filtrirajte vodu - Zbog široke upotrebe i zagađenja plastike, voda ponekad može sadržati mikroplastične čestice. Kućni filteri za vodu mogu biti efikasni u smanjenju mnogih zagađivača, uključujući mikroplastiku.
  • Redovno brišite prašinu i usisavajte - Uklanjanje viška prašine iz kuhinje može pomoći u smanjenju količine mikroplastičnih vlakana u prašini koja bi mogla kontaminirati vašu hranu.

(kurir.rs/ordinacija.verecnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track