DA LI JE BEZBEDNO PONOVO KORISTITI JEDNOKRATNE PLASTIČNE KUTIJE ZA HRANU? Obratite pažnju na OVE OZNAKE na ambalaži
Foto: Shutterstock

Pažnja, pažnja

DA LI JE BEZBEDNO PONOVO KORISTITI JEDNOKRATNE PLASTIČNE KUTIJE ZA HRANU? Obratite pažnju na OVE OZNAKE na ambalaži

Zdravlje -

Većina nas nakon što pojede hranu iz plastične ambalaže, opere je i sačuva za ponovno korišćenje, ne želeći da je baci u đubre. Jer naravno, plastične činijice mogu se ponovo iskoristiti, zar ne? Međutim, odgovor bi mogao biti složeniji nego što mislite.

Prema naučniku za hranu i osnivaču Wise Intake, Dragomiru Markoviću, čak i obične plastične posude za hranu imaju rok trajanja od šest meseci do godinu dana. Životni vek je još kraći kada su u pitanju nižekvalitetne plastične kutije "za poneti" koje restorani obično koriste, piše magazin Health Digest.

- Možete ih ponovo koristiti, ali teško je proceniti šta je bezbedno, a šta nije - rekao je Đenova Vorner, docent na odseku za hemiju i nauku o životnoj sredini na Tehnološkom institutu u Nju Džersiju.

Glavna briga kod ponovne upotrebe plastičnih kutija je ispiranje tj. ono što se dešava kada plastifikatori (aditivi koji ulaze u plastiku i pomažu fleksibilnosti i izdržljivosti proizvoda) prodru u životnu sredinu i hranu koja se čuva u kutijama tokom upotrebe. Ove hemikalije mogu loše uticati na vaše hormone.

PET oznaka na ambalaži
foto: Shutterstock

Pogled na poleđinu kutije može vam dati neke naznake

Plastične kutije za odlaganje (uključujući restoranske kutije za poneti) imaju simbol za reciklažu u obliku trougla na poleđini sa brojem unutra. Oblik treba da ukaže na mogućnost recikliranja, dok se broj odnosi na vrstu smole koja se koristi za proizvodnju plastike.

Michael Tunick, hemičar u Drekel odeljenju za upravljanje hranom i ugostiteljstvom, rekao je za Southern Living da su 1, 3 i 6 zapravo plastika za jednokratnu upotrebu, dok je 7 napravljen od polikarbonata - koji sadrži bisfenol A (BPA), poznatu hemikalija koja ometa endokrini sistem (EDC) - i ne treba je ponovo koristiti.

jednokratna plastična činija
foto: Shutterstock

Da li je onda bezbedno ponovo koristiti jednokratke plastične kutije?

Stručnjaci kažu da bi moglo biti u redu ponovo koristiti kutije za poneti iz restorana nekoliko meseci. Ipak, najbolje je da u njima izbegavate čuvanje hrane koja je masna, vruća ili kisela. Ako želite da budete potpuno bezbedni dok ponovo koristite plastiku, u njoj čuvajte samo suvu hranu i to na sobnoj temperaturi.

Međutim, ono što definitivno nikako ne smete da radite je da ubacujete plastične posude za poneti u mašinu za pranje sudova ili da u njima podgrevate svoju hranu u mikrotalasnoj pećnici. I jedno i drugo će samo povećati šanse za ispiranje, što može oštetiti vaš endokrini sistem.

- Pored toga, ove kutije će vremenom postajati sve krhkije, što dovodi do većeg rizika da se mikroplastika odlepi i dospe u vašu hranu - objasnio je Brajan Kuoc Le, naučnik za hranu i konsultant za industriju hrane i pića.

Očigledni znaci da plastična kutija više nije bezbedna za upotrebu uključuju promenu boje, mrlje, izgrebana unutrašnjost i promena teksture. Ako primetite bilo šta od ovoga, bacite ih u đubre za reciklažu ili pronađite druge, neprehrambene namene.

(kurir.rs/healthdigest.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track