Pre pripreme obroka neophodno je dobro oprati povrće ali ne smemo zanemariti ni higijenu pribora za pripremu hrane. Stručnjaci upozoravaju da ukoliko ne peremo dobro dasku za sečenje odmah nakon sečenja povrća, ona bi mogla postati leglo bakterija i patogena.
Iako smo svi svesni opasnosti od sirovog i nedovoljno kuvanog mesa, nekuvano povrće takođe može dovesti do zdravstvenih problema.
Daske mogu biti leglo bakterije ešerihija koli
Studija je takođe otkrila da neočišćene daske za sečenje sadrže štetne bakterije, uključujući ešerihiju koli, navodi The Daily Mail.
- U svim istraživanjima o higijeni koja sam ikada uradila a koja su se fokusirala na dom, daske za sečenje su se pokazale kao zaista loše, a razlog je što ih ljudi ne čiste kako treba - rekla je dr Lisa Akerli, stručnjak za higijenu hrane i predstavnica Globalnog saveta za higijenu, i dodala:
Najopasniji je sirov krompir
Stručnjaci u izjavi za Huffington Post otkrili su da je sirov krompir najopasniji jer sadrži patogene koji dovode do bolesti kao što su gastritis i dijareja. Kada se krompir iščupa iz zemlje i unese u kuhinju, patogeni mikroorganizmi iz đubriva mogu se proširiti na kućne predmete kao što je daska za sečenje.
- Ukoliko seckate krompir koji niste dobro oprali pa potom samo obrišete dasku i nastavite da seckate piletinu, stvarate leglo bakterija i patogena - istakao je Džulijan Bond, profesor Pacifičkog instituta kulinarskih umetnosti.
Prenela: O.M.
(izvor: mirror.co.uk/kurir.rs)