Ovo je super posna salata: Evo jednog recepta za pravi mediteranski obrok

Shutterstock


Za sve vas koji postite (ili ne) evo jednog recepta koji se slobodno može nazvati mediteranski. To je svojevrsan miks salata, maslina, sa notom citrusa i semenčica. Takođe je zgodna varijanta za poneti sa sobom na posao, a priprema je brza i jednostavna.

- Postoji bezbroj varijanti ovog recepta, meni se recimo baš ovakva dopala, jer ne sadrži ništa što bi vas previše opterećivalo u bilo kojem obliku, već je miks vitamina iz salate i soka limuna, proteina iz tunjevine i nezasićenih masti iz ulja i semenčica - kaže Jasna Vujičić, viši dijetetičar -nutricionista.

Privatna Arhiva 
Jasna Vujičić, viši dijetetičar-nutricionistafoto: Privatna Arhiva

Naravno, ovakva salata se može jesti i uz prepečeni hleb, krutone, najbolje za brzi ručak za poneti ili večeru.

Potrebno je

  • tunjevina u salamuri, komadi, 1 konzerva oceđena od salamure, 160 g bruto, oko 90 g neto
  • iceberg salata
  • radič
  • šargarepa
  • 5-6 maslina, zelenih, bez koštice iz tegle
  • pola manjeg krastavca, svežeg
  • sok pola limuna
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kafena kašičica semenki ( seme lana, susama i suncokreta)

Profimedia 
foto: Profimedia

Priprema

Ocediti tunjevinu od salamure. U činiju staviti miks zelenih salata, naseći u to pola svežeg krastavca, masline, limunov sok i zaliti maslinovim uljem. Sve pomešati tako da bude ravnomerno raspoređeno. Odozgo na kraju posuti miks semenki.

Ukoliko nosite ovu salatu na posao, sve stavite u neku posudu sa poklopcem. S obzirom da svaka sečena salata degradira sa vremenom, najbolje ju je konzumirati što pre, a po mogućnosti rashlađenu.

Izvor: Nadijeti.com/Zdravlje.Kurir.rs