Najnovije vesti

Zdrave semenke: Lan za probavu, susam za srce, a bundeva za energiju
Foto: Shutterstock

SAVET

Zdrave semenke: Lan za probavu, susam za srce, a bundeva za energiju

Ishrana -

Semenke su dokaz da dobre stvari zaista dolaze u malom pakovanju. Značaj semenki za zdravlje odavno je poznat, a nutricionisti širom sveta savetuju da budu obavezan deo ishrane.

Lanene semenke za probavu

Semenke lana poznate su po svojim antikancerogenim svojstvima. Bogate su zdravim masnim kiselinama koje smanjuju rizik upala u telu i antioksidansom ligninom. Dve kašike lana sadrže 110 kalorija, 9 grama masnoća, 6 grama vlakana i 4 grama proteina.

Semenke susama za zdravo srce

Ove su semenke odličan izvor linoleninske kiseline, kiselinu iz grupe omega 6 masnih kiselina. Ona pomaže u prevenciji srčanih bolesti i povećava zalihe dobrog holesterola. Dve kašičice sadrže 103 kalorije, 9 grama masnoća, 2 grama vlakana i 3 grama proteina.

Susam
foto: Profimedia

Čia semenke za jake kosti

Pomalo zemljastog ukusa, čia semenke su pravi hit u zdravoj ishrani. Bogate su kalcijumom, a već dve kašičice sadrže jednaku količinu kao i deblje parče sira. Tako pomažu u očuvanju i jačanju gustine kostiju, naročito ugroženu osteoporozom. Dve kašičice semenki sadrže 138 kalorija, 9 grama masnoća, 10 grama vlakana i 5 grama proteina.

čia semenke, čia
foto: Shutterstock

Semenke konoplje za mišiće

Semenke industrijske konoplje pomažu u održavanju tonusa mišića, a savetuju se svim sportistima kao i vegetarijancima. Izvor su celih proteina, odnosno sadrže svih 20 aminokiselina, koje su ključne za izgradnju mišića. Dve kašičice semenki sadrže 90 kalorija, 6 grama masnoća, 2 grama vlakana i 5 grama proteina.

Seme bundeve za energiju

Lako svarljive i ukusne, semenke bundeve su bogate gvožđem, važnim mineralom zaduženim za održavanje energije. Dve kašike semenki sadrže 158 kalorija, 14 grama masnoća, 2 grama vlakana i 9 grama proteina.

semenke, lan, semenke bundeve, semenke suncokreta
foto: Shutterstock

Semenke nara za mršavljenje

Sadrže vrlo malo kalorija, a obiluju antioksidansima i vitaminom C koji pomaže u bržem sagorevanju masnoća, zbog čega su ovi plodovi prirode odličan saveznik vitkosti i pomoćnik u dijeti. Četvrtina šoljice sadrži 1 gram proteina i masnoća, 2 grama vlakana i samo 36 kalorija.

Izvor: Zdravaiprava/Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track