NAPRAVITE SALATU OD ŠARGAREPE I MEDA: Ukusna je i zdrava, a jedna mirisna nota daje joj poseban šmek
Foto: Shutterstock

NUTRICIONISTA predlaže

NAPRAVITE SALATU OD ŠARGAREPE I MEDA: Ukusna je i zdrava, a jedna mirisna nota daje joj poseban šmek

Ishrana -

Ako ste u prethodnom periodu preterivali sa masnom i jakom hranom, a izbegavali sveže povrće i voće, salata od šargarepe je idealno jelo za vas.

Potrebne namirnice:

* 500 g šargarepe

* sok od 1/2 limuna

* sok od jedne pomorandže

* 1 kašika meda

* 50 g seckanog prepečenog lešnika

* malo soli

Priprema:

Oljuštite šargarepu, izrendajte je i odmah prelite limunovim sokom (predhodno izmešanim sa sokom od pomorandže i medom). Dodajte lešnike i posolite.

RECEPT: Jasna Vujičić, viši dijetetičar-nutricionista

Blagodeti šargarepe

Šargarepa po hranljivoj vrednosti zauzima jedno od prvih mesta među korenastim povrćem. Spada u povrće koje je najbogatije u karotinu, zato je uvek korisno da se dodaje u malim količinama skoro svim jelima.

Šargarepa se ističe i vrlo kvalitetnim belančevinama iako se nalazi u minimalnim količinama. Od mineralnih elemenata naročito treba spomenuti kalcijum, gvoždje i kalijum, a od oligo elemenata naročito treba istaći prisustvo joda. Spada u veoma omiljeno povrće.

šargarepa
foto: Shutterstock

U ishrani se može koristiti kao sveža, zamrznuta, konzervirana ili u obliku soka. Postoji veći broj vrsta šargarepe, međutim, prednost treba dati onim sortama koji imaju malo drvenastog (srce), ukus koji više sladi i izražen miris. Šargarepu naročito mladu ne treba nikad ljuštiti, nego rendati, jer su tada gubici najmanji.

Bonus video:

01:51

ISHRANA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track