Potrebne namirnice:
* 500 g šargarepe
* sok od 1/2 limuna
* sok od jedne pomorandže
* 1 kašika meda
* 50 g seckanog prepečenog lešnika
* malo soli
Priprema:
Oljuštite šargarepu, izrendajte je i odmah prelite limunovim sokom (predhodno izmešanim sa sokom od pomorandže i medom). Dodajte lešnike i posolite.
RECEPT: Jasna Vujičić, viši dijetetičar-nutricionista
Blagodeti šargarepe
Šargarepa po hranljivoj vrednosti zauzima jedno od prvih mesta među korenastim povrćem. Spada u povrće koje je najbogatije u karotinu, zato je uvek korisno da se dodaje u malim količinama skoro svim jelima.
Šargarepa se ističe i vrlo kvalitetnim belančevinama iako se nalazi u minimalnim količinama. Od mineralnih elemenata naročito treba spomenuti kalcijum, gvoždje i kalijum, a od oligo elemenata naročito treba istaći prisustvo joda. Spada u veoma omiljeno povrće.
U ishrani se može koristiti kao sveža, zamrznuta, konzervirana ili u obliku soka. Postoji veći broj vrsta šargarepe, međutim, prednost treba dati onim sortama koji imaju malo drvenastog (srce), ukus koji više sladi i izražen miris. Šargarepu naročito mladu ne treba nikad ljuštiti, nego rendati, jer su tada gubici najmanji.
Bonus video: