Ako popijete kafu čim ustanete iz kreveta ili na prazan stomak, razmislite o tome kako ona potencijalno utiče na vas i vaše telo.
Kafa može da stimuliše proizvodnju želudačne kiseline, što može da izazove stomačne tegobe ili refluks kiseline, tj. gorušicu, kaže dr Kristina Manijan.
Kafa takođe može da stimuliše proizvodnju kortizola u telu, hormona stresa. Iako je deo kortizola važan za regulisanje nivoa glukoze u krvi, krvnog pritiska i metabolizma, prevelike količine tokom dužeg vremenskog perioda mogu da dovedu do hipertenzije, neregulisanog nivoa glukoze u krvi, što potencijalno može da dovede do dijabetesa i gubitka gustine kostiju.
Izbegavajte dodavanje zaslađivača
Iako je lični izbor da odlučite kako i kada želite da popijete tu prvu šoljicu na dan, doktorka preporučuje malu užinu uz kafu, čak i ako niste baš spremni za doručak. Ovo smanjuje želudačnu kiselinu koju stvara kafa.
Međutim, efekti tog zaslađivača u vašoj kafi mogu se ublažiti onim što konzumirate pre ili sa šoljicom kafe, ističe Manian, posebno ako taj obrok ili užina sadrži vlakna, proteine ili zdrave masti.
Ona predlaže komad voća, tvrdo kuvano jaje, tost sa puterom od kikirikija ili avokadom, jogurt sa voćem ili granolom, jabuke ili šaku orašastih plodova.
Birajte mleko sa manjim sadržajem masnoća
Ako težite optimalnom zdravlju, Manian kaže da je crna kafa poželjna, a da su mlečni proizvodi ili alternative mlečnim proizvodima sa niskim sadržajem masti takođe u redu.
Postoje i alternativni zaslađivači, ali su povezani sa negativnim efektima na zdravlje, pa se ne preporučuju.
Pripredila: N.L.
Izvor: Aol.com/Zdravlje.kurir.rs