7 faktora koji povećavaju nivo kortizola i kako da ga smanjite: Ovaj hormon je okidač za anksioznost, visok pritisak, osteoporozu
Foto: Shutterstock, Novica Vasić

TATJANA POPOVIĆ, health coach i nutricionista

7 faktora koji povećavaju nivo kortizola i kako da ga smanjite: Ovaj hormon je okidač za anksioznost, visok pritisak, osteoporozu

Saveti stručnjaka -

Sve brži tempo života, hroničan stres kojem smo svakodnevno izloženi, nezdrava ishrana ali i određeni zdravstveni problemi mogu da utiču povećanje nivoa kortizola u organizmu. Iako je ovaj hormon važan za zdravlje i utiče na funkcionisanje skoro svih organa i tkiva, njegovi previsoki nivoi mogu imati i negativan uticaj na zdravlje.

Sve o uticaju kortizola na naš organizam otkriva nam Tatjana Popović, health coach i nutricionista.

- Brojni razlozi utiču na visok nivo kortizola u organizmu. Sve brži tempo života koji izaziva hroničan stres, dovodi do toga da nadbubrežne žlezde pojačano luče ovaj hormon, poznatiji i kao hormon stresa. Pored toga, na nivo kortizola mogu uticati i različite upale u organizmu, u kojima telo vidi znak za opasnost i reaguje proizvođenjem velike količine ovog hormona. Takođe, problemi sa hipofizom, zatim karcinom nadbubrežnih žlezda, kao i konzumiranje kontraceptivnih pilula i određenih kortikosteroida, te se visok nivo kortizola može javiti kao nuspojava ovih terapija - objašnjava Tatjana Popović i dodaje:

- Kada je reč o hrani, na pojačano lučenje kortizola može uticati konzumiranje:

Hronično visok ili nizak nivo kortizola u krvi mogu imati posebno negativan uticaj na zdravlje
Hronično visok ili nizak nivo kortizola u krvi mogu imati posebno negativan uticaj na zdravljefoto: Shutterstock

Hronično visok ili nizak nivo kortizola imaju negativan uticaj na zdravlje

Iako je kortizol važan hormon za funkcionisanje organizma, u previsokim nivoima može negativno uticati na zdravlje.

- Kortizol je veoma važan za zdravlje i utiče na funkcionisanje skoro svih organa i tkiva u organizmu. Neke od njegovih najvažnijih funkcija su regulisanje reakcije tela na stres, ublažavanje upalnih procesa, regulisanje krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi, kontrolisanje bioritma, odnosno ciklusa spavanja i budnosti, kao i razne metaboličke funkcije, poput načina upravljanja makronutrijentima (proteini, masti i ugljeni hidrati) u organizmu - objašnjava Popović.

S druge strane, dodaje ona, hronično visok ili nizak nivo kortizola u krvi mogu imati posebno negativan uticaj na zdravlje.

- Prema brojnim istraživanjima, visok nivo kortizola može da bude okidač za brojne zdravstvene probleme, naročito srčane bolesti, anksioznost, gojaznost, visok krvni pritisak, osteoporozu, pojačanu maljavost kod žena, zatim visok nivo šećera u krvi, koji može dovesti do dijabetesa tipa 2, i drugo.

Niski nivoi kortizola se javljaju u slučaju insuficijencije nadbubrežne žlezde, koja može biti primarna ili sekundarna. Neki od simptoma koji mogu ukazivati na ovo zdravstveno stanje su umor, neželjeni gubitak telesne težine, slab apetit ili nizak krvni pritisak.

Isključivanjem namirnica koje uzrokuju zapaljenja u organizmu umanjićete i lučenje hormona kortizola
Isključivanjem namirnica koje uzrokuju zapaljenja u organizmu umanjićete i lučenje hormona kortizolafoto: Shutterstock

Snizite nivo kortizola na prirodan način

Naša sagovornica podelila je i nekoliko preporuka koje značajno mogu uticati na snižavanje nivoa kortizola u organizmu.

Isključite iz ishrane namirnice koje podstiču zapaljenske procese u telu

Isključivanjem namirnica koje uzrokuju zapaljenja u organizmu umanjićete i lučenje hormona kortizola. Ovde spadaju apsolutno sve industrijski prerađene namirnice. Izbacite prerađene mesne i pekarske proizvode, razne slane i slatke grickalice, kao i prženu i pohovanu hranu. Jedite namirnice u njihovom prirodnom obliku, poput povrća, voća, integralnih žitarica, koštunjavih plodova, semenki i drugih zdravih masti, kao i biljne i životinjske proteine (po vašem izboru).

Unosite hranu bogatu mineralima

Ako ste pod stresom, nutricionista savetuje da razmotrite unos minerala kroz suplemente uz dogovor sa lekarom. Minerali koji prirodno smiruju i hrane nadbubrežne žlezde, smanjuju zapaljenja, snižavaju krvni pritisak, ublažavaju napetost mišića i sprečavaju nesanicu, a samim tim i snižavaju nivo kortizola su magnezijum, kalcijum i cink.

Odvojite vreme za sebe u toku dana, provodite vreme u prirodi, idite u duge šetnje, savetuje Tatjana Popović
Odvojite vreme za sebe u toku dana, provodite vreme u prirodi, idite u duge šetnje, savetuje Tatjana Popovićfoto: Novica Vasić

Redovno vežbajte

Vežbanjem ćete ublažiti stres i izbaciti negativne emocije iz sebe, čime ćete automatski sniziti nivo kortizola.

Relaksirajte se

Odvojite vreme za sebe u toku dana.

* Priuštite sebi umirujuću kupku.

* Provodite vreme u prirodi. Idite u duge šetnje.

* Plivajte.

* Svesno dišite.

* Meditirajte.

* Opustite se i uživajte u trenutku.

Olivera Marković

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track