Ekstremne vrućine utiču na zdravlje ploda: Povećavaju rizik od prevremenog porođaja i drugih komplikacija

Shutterstock

Povišene temperature utiču negativno na zdravlje, posebno u ugroženim grupama ljudi, uključujući trudnice i decu. Evo koje efekte ovaj toplotni talas ima ne samo na buduću mamu, već i na plod i na koji način se rizici mogu umanjti.

Naučnici su ranije utvrdili da izlaganje toploti povećava rizik od prevremenog porođaja i mrtvorođenosti. Takođe, urođene abnormalnosti, hipertenzija u trudnoći i mala porođajna težina su neke od opasnosti zbog povećanja toplote.

Stručnjaci su pronašli 29 studija koje pokrivaju period od više od 100 godina, što omogućava da vidimo efekte tokom čitavog životnog veka pojedinca. Pojedine studije su pomno pratile trudnoću kako bi uočile bilo kakve loše efekte na dete. Drugi su se oslanjali na registre stanovništva koji su beležili datum i mesto rođenja, omogućavajući istraživačima da procene izloženost ploda toploti.

Shuterstock 
Naučnici su ranije utvrdili da izlaganje toploti povećava rizik od prevremenog porođaja foto: Shuterstock

Povećan je rizik od hipertenzije, dečje astme, upale pluća

Više od 60 odsto studija sprovedeno je u zemljama sa visokim dohotkom na globalnom severu, koje često imaju hladniju klimu. Ovo istraživanje se oslanjalo na posmatranje prirodnih razlika u izlaganju toploti, a ne na kontrolisane studije.

Uprkos tim ograničenjima istraživanja, otkriveno je da većina studija povezuje štetne dugoročne efekte sa povećanom izloženošću toploti tokom trudnoće.

Otkriveni su štetni efekti na zdravlje uključujući povećan rizik od srčanih oboljenja i hipertenzije, kao i dečje astme i upale pluća. Procenjeno je da se rizik od upale pluća u detinjstvu povećava za 85 odsto za svaki stepen Celzijusovog povećanja temperature tokom trudnoće.

Shutterstock 
Sstudije su takođe pokazale povezanost sa mentalnim bolestima, uključujući povećan rizik od poremećaja u ishrani i šizofrenijefoto: Shutterstock

Češći poremećaji u ishrani i mentalne bolesti

U Africi je rizik od pothranjenosti kod dece rastao sa povećanjem izloženosti toploti tokom trudnoće. U SAD, jedna studija je otkrila vezu sa povećanim rizikom od gojaznosti.

Mnoge studije su takođe pokazale povezanost sa mentalnim bolestima, uključujući povećan rizik od poremećaja u ishrani i šizofrenije. U stvari, prethodna istraživanja su pokazala da je mesec rođenja bebe dugo bio povezan sa rizikom od mentalnih bolesti. Itraživanje sugeriše da bi izloženost toploti mogla biti jedan od razloga za ovo.

Utvrđeno je da ljudi koji su bili izloženi povećanoj toploti dok su bili u materici umiru mlađi. Takođe je otkriveno da su efekti bili lošiji za ženske fetuse u studijama koje su istraživale ranjivosti podgrupa.

Shutterstock 
Štetni efekti na zdravlje uključujući povećan rizik od srčanih oboljenja i hipertenzije, kao i dečje astme i upale plućafoto: Shutterstock

Povećan rizik od prevremenog porođaja

Efekti toplote u trudnoći na nerođenu bebu verovatno se javljaju kroz više kanal uključujući:

  • Pogoršanje zdravlja majke zbog bolesti poput preeklampsije i dijabetesa
  • Direktno utiče na razvoj bebe, posebno na nervni sistem (toplota može izazvati urođene mane)
  • Povećanje rizika od prevremenog porođaja i drugih problema u vreme porođaja
  • Direktno menja DNK nerođene bebe. Ovo će se verovatno dogoditi kroz promene u epigenetskom potpisu, evolucionom mehanizmu koji nam omogućava da se brzo prilagodimo našem okruženju uključivanjem i isključivanjem gena.

Jedna studija je čak primetila skraćivanje telomera nerođene bebe, biološkog sata u našoj DNK, koji je povezan sa našim ograničenim životnim vekom.

Stručnjaci ističu da je veoma važno sprovesti dodatna istraživanja u ovoj oblasti i istražiti kako i zašto se ovi efekti javljaju.

Prenela: O.M.

(izvor: Sciencealert.com/Zdravlje.Kurir.rs)