Koliko bliskih prijatelja imate? Ovaj broj bi mogao biti značajan za zdravlje vašeg srca

Shutterstock

Bliski odnosi sa porodicom i prijateljima su ključni ne samo za mentalno blagostanje, već i za zdravlje srca. Ovo je dokazala nova studija koju je sproveo australijski univerzitet Monaš.

Naučnici su šest godina proučavali 9.936 zdravih Australijanaca starijih od 70 godina. Njihovi nalazi ističu značajnu ulogu koju društveni odnosi igraju u kardiovaskularnom zdravlju. Oni koji su bili u braku ili u partnerstvu imali su manji rizik od kardiovaskularnih bolesti, a specifične vrste društvenih interakcija bile su povezane sa još većim blagostanjem.

Prema studiji, jake društvene veze koje "omogućavaju diskusiju o ličnim stvarima i problemima" mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti i do 30 odsto.

Tako su otkrili da društvene veze značajno utiču na zdravlje srca. Za muškarce koji održavaju bliske veze sa tri do osam rođaka na koje se mogu osloniti za pomoć, došlo je do smanjenja rizika od srčanih bolesti za 24 posto.

Shutterstock 
Žene sa najmanje tri prijateljice smanjile su rizik od srčanih bolesti za 29 procenatafoto: Shutterstock

Što je još važnije, muškarci koji su imali isti broj rođaka sa kojima su mogli da razgovaraju o ličnim stvarima smanjili su rizik od srčanih bolesti za 30 odsto. Ovo sugeriše da kvalitet odnosa, a ne samo njihova količina, igra ključnu ulogu u zdravlju srca.

Što se tiče žena, istraživanje je istaklo važnost doživotnih prijateljstava.

Žene koje žive sa drugima imale su 26 odsto manji rizik od srčanih bolesti u poređenju sa onima koje žive same. Pored toga, žene koje su imale najmanje tri prijateljice sa kojima su mogle da razgovaraju o ličnim stvarima smanjile su rizik od srčanih bolesti za 29 procenata.

Profimedia 
Uključivanje u društvene interakcije može imati značajne koristi za zdravlje kardiovaskularnog sistemafoto: Profimedia

Društvene aktivnosti poput igranja šaha takođe su važne

Studija je takođe otkrila da priroda društvenih aktivnosti može uticati na zdravlje srca.

Muškarci koji su se bavili takmičarskim društvenim aktivnostima, poput igranja šaha i kartanja, smanjili su rizik od srčanih oboljenja za 18 odsto. Ovo sugeriše da uključivanje u društvene interakcije, bilo kroz porodično povezivanje ili takmičarsko igranje, može imati značajne koristi za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

- Naša studija je pokazala da su bliska ženska prijateljstva povezana sa manjim rizikom od novih slučajeva srčanih bolesti. Ovo može imati pozitivan efekat na kardiovaskularno zdravlje - rekla je za Novi Atlas Achamieleh Birhanu Teshale., magistar epidemiologije javnog zdravlja i vodeći autor studije.

Istraživači ističu da su ovi rezultati relevantni za sve, a ne samo za osobe starije od 70 godina.

- Bez obzira na godine, dokazi o prednostima bliskih prijatelja i rođaka za zdravlje srca su jasni. Ovaj fenomen se može pripisati pozitivnom uticaju deljenja osećanja sa članovima porodice, prijateljima ili komšijama u promovisanju osećaja blagostanja i povezanosti - zaključio je Tešale.

Prenela: O.M.

(izvor: SheFinds.com/Zdravlje.Kruir.rs)