Izloženost BPA hemikalijama može povećati rizik od dijabetesa: Evo zbog čega je tako

Shutterstock

Hemikalija koja se nalazi u nekim platičnim posudama može povećati rizik od dijabetesa, upozorava nova studija. Ljudi koji su bili izloženi malim dozama bisfenola A (BPA) razvili su značajno lošiju insulinsku osetljivost u periodu od četiri dana, otkrili su istraživači.

Za studiju, istraživači su direktno testirali „sigurnu dozu“ za BPA koju je odredila američka Uprava za hranu i lekove (FDA), a to je 50 mikrograma za svaki kilogram telesne težine.

- Bili smo iznenađeni kada smo videli da smanjenje izloženosti BPA, kao što je korišćenje nerđajućeg čelika ili staklenih boca i limenki bez BPA, može smanjiti rizik od dijabetesa - rekao je istraživač Tod Hagobian, predsednik kineziologije i javnog zdravlja na Kalifornijskom politehničkom državnom univerzitetu.

BPA se koristi za proizvodnju plastike za dosta potrošačkih proizvoda kao što su flašice za bebe, posude za hranu, činije i drugo posuđe.

Takođe je poznato da BPA remeti nivo hormona kod ljudi, što može povećati rizik od dijabetesa tipa 2.

Shutterstock 
BPA se koristi za proizvodnju plastike za dosta potrošačkih proizvoda kao što su posude za hranufoto: Shutterstock

BPA utiče na smanjenje insulinske osetljivosti

Decenijama je postojala zabrinutost zbog efekata BPA na ljude. FDA je 2012. godine zabranila upotrebu BPA u flašicama za bebe i šoljicama zbog efekta koje hemikalija može imati na razvoj deteta.

Međutim, FDA tvrdi da „dostupne informacije i dalje podržavaju bezbednost BPA za trenutno odobrenu upotrebu u plastičnim posudama i ambalaži za hranu.

U studiji, tim je regrutovao 40 zdravih mladih odraslih osoba i nasumično dodelio polovini njih da uzimaju oralni BPA na bezbednom nivou utvrđenom od strane FDA tokom četiri dana, ili placebo.

Tokom perioda uzimanja, telesna težina i nivo šećera u krvi nisu se značajno promenili između dve grupe.

Shutterstock 
Dosta ambalaže na sebi ima i naznaku BPA freefoto: Shutterstock

Međutim, grupa učesnika studije koja je uzimala BPA doživela je značajno smanjenje insulinske osetljivosti u poređenju sa kontrolnom grupom, pokazuju rezultati.

- Ovi rezultati sugerišu da bi možda trebalo preispitati bezbednu dozu američke agencije za zaštitu životne i da bi zdravstveni radnici mogli da predlože ove promene pacijentima - rekao je Hagobian.

Potrebna dodatna istraživanja za duže periode izloženosti

Istraživači su ove nalaze predstavili na godišnjem sastanku Američkog udruženja za dijabetes u Orlandu, na Floridi. Takvo istraživanje se smatra preliminarnim sve dok se ne objavi u časopisu koji je recenzirao.

Istraživači u budućnosti planiraju da ispitaju da li niža doza BPA tokom nekoliko nedelja ili meseci povećava rizik od dijabetesa. Takođe žele da testiraju da li aerobne vežbe mogu da preokrenu ili prevaziđu negativne efekte BPA.

Prenela: O.M.

(izvor: usnews.com/Zdravlje.Kurir.rs)