Test krvi može predvideti rizik od apneje: Ovaj problem uvećava rizik od srčanog i moždanog udara

Shutterstock

Jednostavan test krvi mogao bi da pomogne u predviđanju rizika od opstruktivne apneje u snu, tj. prekidan disanja, tvrde naučnici. Mnogo osoba budi se uz osećaj gušenja ili teškog disanja, a drugi se osećaju izuzetno umorno tokom dana, upravo zbog ovog problema. Ova analiza mogla bi pomoći u pravovremenom tretmanu.

Najčešći faktori rizika za razvoj apneje su starost, gojaznost, pušenje, konzumiranje alkohola i dijabetes tipa 2.

Naučnici u Sao Paulu, u Brazilu, istraživali su da li bi se test krvi takođe mogao koristiti za određivanje verovatnoće da će pojedinac razviti ovaj problem. Jednostavna i jeftina provera parametera u krvi meri nivo homocisteina, aminokiseline, objasnili su naučnici.

Ako se ne leče, oboleli od slip apneje imaju 30 odsto veći rizik od srčanih oboljenja i 60 odsto veću verovatnoću da će imati moždani udar, pokazuju studije.

Shutterstock 
Oboleli od slip apneje imaju 30 odsto veći rizik od srčanih oboljenjafoto: Shutterstock

Promene u zidovima krvnih sudova utiču na pojavu apneje

Postoje dokazi da abnormalno visoki nivoi homocisteina, poznati kao hiperhomocisteinemija, mogu izazvati promene u zidovima krvnih sudova i povećati rizik od srčanih oboljenja, tromboze, srčanog i moždanog udara.

Tim sa Federalnog univerziteta u Sao Paulu proučavao je podatke od 854 volontera starosti od 20 do 80 godina, koji su 2007. godine uradili polisomnografski test kako bi izmerili njihov indeks apneje-hipopneje (AHI), koji broji koliko puta se disanje usporava ili zaustavlja tokom prosečan sat sna.

Klasifikacija apneje

- Do pet prekida po satu se smatra normalnim. Između pet i 15 se klasifikuje kao blaga apneja, 15 do 30 je umerena, a više od 30 je teška - rekla je Vanesa Kavalkante-Silva, autorka studije.

Shutterstock 
Do pet prekida disanja po satu se smatra normalnim, a između pet i 15 se klasifikuje kao blaga apnejafoto: Shutterstock

Više od 8 % učesnika ispitivanja imalo je tešku apneju

Više od polovine učesnika (54,4 odsto) nije dijagnostikovano bez apneje, dok je 24,4 odsto imalo blagu, 12,4 odsto umerenu, a 8,8 odsto tešku apneju.

Ista grupa je takođe klasifikovana prema nivou homocisteina u krvi. Do 10 µmol/l se smatralo normalnim, 10 do 15 µmol/l umerenim, a više od 15 µmol/l visokim.

- Kada smo uporedili podatke, videli smo da su ispitanici sa visokim nivoom homocisteina takođe imali veći indeks apneje-hipopneje - rekla je Kavalkante-Silva

ispitanici sa više od 15 µmol/l imali su indeks apneje-hipopneje koji je u proseku bio 7,43 veći od onih sa manje od 10 µmol/l. To je bio slučaj čak i kada se uzimaju u obzir telesna težina, biološki pol i starost, dodala je Cavalcante-Silva.

Jendostavan i pristupačan test

Profesor Andersen je rekalo da još uvek ne znaju s sigurnošću da li apneja izaziva porast nivoa homocisteina u krvi ili porast nivoa ove aminokiseline izaziva tešku apneju. Jednostavno je i jeftino, kažu stručnjaci, a rezultati bi u najmanju ruku mogli pružiti više informacija o ovoj korelaciji.

Studija je objavljena u European Archives of Oto-Rhino-Laringologi.

Simptomi slip apneje

Apneja u snu je poremećaj usled kog se dešava da disanje prestane. Simptomi apneje u snu se uglavnom javljaju dok spavate i uključuju:

  • disanje se prekida po nekoliko puta
  • javlja se dahtanje ili gušenja
  • često se budite tokom noći
  • osećate se umorno tokom dana
  • teško se koncentrišete
  • imate promene raspoloženja
  • imate glavobolju kada se probudite

Prenela: O.M.

(izvor: The Sun/Zdravlje.Kurir.rs)