Pobedite tremu u 7 koraka: Kardiolog otkriva kako sačuvati srce tokom ispitnog roka

Shutterstock

Sigurno ste se do sada više puta susreli sa onim poznatim osećajem u stomaku koji se javlja pred neki važan događaj, kao što je ispit.

Trema se često definiše kao strah od negativnog ishoda, a ono što je interesantno jeste da taj strah upravo može da doprinese lošijim rezultatima. Kako se onda osloboditi treme, pretvoriti je u pokretač i okrenuti situaciju u svoju korist?

- Kako sačuvati srce tokom ispitnog roka?Smanjenjem stresa kroz redovnu fizičku aktivnost, kroz redovnu ishranu i naravno smanjenim konzumiranjem kafe- kaže kardiolog dr Tamara Urošević na Instagam profilu.

Ono što je važno je naučiti kako da kontrolišete svoje emocije kako bi mogli da se koncentrišete i ostvarite uspeh. Kako je sezona ispita u toku, sledi sedam strategija koje će vam pomoći da se nosite sa stresom i anksioznošću.

Hranite se pravilno

Vašem telu su potrebni hranljivi sastojci koje dobija iz hrane da bi pravilno funkcionisalo.

Hrana koju jedete utiče na to kako se osećate i emocionalno i fizički. Na primer, hrana sa puno masti ili šećera deluje tako da se osećate teško ili usporeno.

Kada naše telo ima gorivo i hranljive materije koje su mu potrebne, mnogo mu je lakše da se nosi sa stresom i anksioznošću.

Dovoljno spavajte

Opustite se pre spavanja. Vaš krevet je utočište, a ne sto. Dobar san vam pomaže da zapamtite ono što ste naučili. Spavajte dovoljno, posebno u danima pre ispita.

Shutterstock 
minimum je pet sati i 45 minuta spavanja noćufoto: Shutterstock

Vežbanje

Fizička aktivnost, poput trčanja i plivanja, učiniće da se satima osećate smireno, sveže i puni energije. Zato ubacite vežbanje u svoj raspored.

Strategije odvlačenja pažnje

Koristite proverene strategije za upravljanje stresom ili anksioznošću kao što je držanje antistres loptice, žvakanje žvake, pijuckanje ledene vode.

Pozitivne misli

Savladajte negativne misli kao što su „Neću uspeti“ ili „Ne mogu ovo da uradim“ pozitivnim mislima ili izjavama kao što su „Mogu to“ ili „Daću sve od sebe, znam da ću uspeti”.

Napišite ove pozitivne izjave i postavite ih na vidno mesto tamo gde učite.

Profimedia 
verujte u sebefoto: Profimedia

Tehnike opuštanja

Smanjite osećaj stresa ili anksioznosti prilikom učenja ili polaganja ispita koristeći vežbe disanja.

Odvojite minut da zatvorite oči, udahnite brojeći do tri, zatim izdahnite brojeći do pet. Ponovite.

Potreban je samo trenutak da opustite telo i um, a onda ćete moći bolje da se skoncentrišete.

Razgovarajte sa nekim

Ako ste i dalje previše pod stresom, razgovarajte sa nekim kome verujete; bilo da je u pitanju roditelj, prijatelj, profesor ili savetnik sa fakulteta.

Ponekad samo razgovor može učini da se osećate bolje, a osoba sa kojom razgovarate može da vam pomogne da stvari postavite u bolju perspektivu.

Na kraju, ne gubite iz vida da, iako stvari trenutno mogu da izgledaju frustrirajuće, neće trajati zauvek.

Shutterstock 
razgovarajte sa nekim kome verujetefoto: Shutterstock

Pronalaženje zdravih i pozitivnih strategija za suočavanje sa stresom usled ispitnog roka može da vam pomogne da stvari držite pod kontrolom.

Pripremila: Nataša Radosavljević