Problemi osoba sa vitiligom: Jedna od tri ima depresiju, a tri od deset anksioznost

Shutterstock

Odsustvo pigmentacije na licu i drugim delovima tela može značajno da utiče na imidž pacijenata, što može da ima negativan efekat na njihovu ličnu, porodičnu i radnu sferu, a pred toga 90 odsto osoba sa vitiligom prijavilo je da pati od depresije.

Vitiligo je hronična autoimuna bolest koja dovodi do gubitka pigmentacije kože. Ona se manifestuje pojavom belih mrlja na koži zbog nedostatka melanina, pigmenta koji daje boju koži, kosi i očima.

Šta je vitiligo i koji su uzroci nastanka?

Ova bolest može zahvatiti bilo koji deo tela, uključujući lice, ruke, noge, trup i genitalije. Vitiligo nastaje kada imunološki sistem napada melanocite, ćelije koje proizvode melanin, što rezultira gubitkom pigmentacije na zahvaćenim područjima kože.

U polovini slučajeva, bolest se javlja pre 30. godine i nije samo estetska, već ima osnovu u imunološkom sistemu koja još nije potpuno razjašnjena.

U 8% slučajeva može biti nasledna, ali se takođe smatra da faktori okoline poput zagađenja ili izloženosti grinjama mogu igrati ulogu u njenom nastanku, remeteći normalnu aktivnost melanocita.

Bolest može biti povezana sa drugim autoimunim poremećajima kao što su bolesti štitaste žlezde, perniciozna anemija, alopecija areata, dijabetes, reumatoidni artritis ili psorijaza, između ostalih.

Shutterstock 
Ova autonomna bolest može biti povezana sa drugim autoimunim poremećajimafoto: Shutterstock

Čak 90 odsto njih je depresivno

Koža je najuočljiviji organ pogođenih, a više od 50% pacijenata, prema nekim analizama čak i do 90%, prijavilo je da ima mentalne poremećaje kao što su depresija ili anksioznost, što je posledica vitiliga.

Konkretno, jedna od tri osobe sa vitiligom pati od depresije, dok tri od deset imaju anksioznost, ne zaboravljajući visoku učestalost problema sa spavanjem.

- Odsustvo pigmentacije na licu i drugim delovima tela može značajno uticati na imidž pacijenata, što može uticati na njihovu ličnu, porodičnu i radnu sferu -kaže šef dermatološkog odeljenja Univerzitetske bolnice Fundasion Alcorcon u Madridu, koji učestvuje u kampanji „Vitiligo: izvan onoga što vidite“

- Stalne promene u telu zbog gubitka pigmentacije, pored estetike, imaju i psihološki uticaj - smatra predsednik Aspavita, Luis Ponce de Leon.

Pacijenti sa vitiligom suočavaju se sa izazovima

Adolescencija je obično najteži period. Mnogi mladi ljudi zbog bolesti pate od 'maltretiranja', a nije retkost da se koriste pogrdni izrazi što doprinosi niskom samopouzdanju i izolaciji.

Pored društvene stigme, pacijenti sa vitiligom suočavaju se sa izazovima u obavljanju svakodnevnih aktivnosti kao što su kupanje na plaži ili bazenu, ili odlazak u teretanu, a postoji čak i zabluda da je bolest zarazna, što dovodi do odbacivanja.

Shutterstock 
Deca i adolescenti zbog bolesti pate od 'maltretiranja'foto: Shutterstock

Depresija ili anksioznost

Što se tiče povezanosti depresije ili anksioznosti sa razvojem vitiliga, dermatolog objašnjava da direktna veza nije dokazana. Međutim, primećeno je da su poremećaji imuniteta često praćeni visokim stopama depresije i anksioznosti.

Sa ovom „vrlo vidljivom“ bolešću, promene u mentalnom zdravlju mogu biti češće .

Osim društvene stigme, osobe sa vitiligom se suočavaju sa smanjenjem kvaliteta života zbog praćenja razvoja bolesti, što dodatno otežava nedostatak znanja i činjenica da do 60% zdravstvenih radnika smatra da nema leka za ovu bolest, prema podacima evropske studije o primarnoj zdravstvenoj zaštiti i dermatologiji.

- Ova činjenica tera mnoge na očaj, izazivajući dodatnu frustraciju - kaže Ponce de Leon.

- Sada moramo duboko da razmislimo jer uvek postoji neki vid lečenja - ističe Lopez Estebaranz.

Shutterstock 
foto: Shutterstock

Kako izbeći osećaje depresije?

Izbegavanje osećaja depresije ili anksioznosti uzrokovanog bolešću vitiligo može biti izazovno, ali postoje koraci koje osoba može preduzeti kako bi poboljšala svoje emocionalno blagostanje i kvalitet života:

  • Edukacija o bolesti: Bolje razumevanje vitiliga može pomoći u prihvatanju situacije i smanjenju stresa. Informisanje se može postići razgovorom sa dermatologom, istraživanjem pouzdanih izvora informacija ili pridruživanjem podršci grupama.
  • Podrška porodice i prijatelja: Razgovor sa bliskim osobama o svojim osećanjima može pružiti emocionalnu podršku i razumevanje.
  • Psihološka podrška: Terapija može biti korisna za osobe koje se suočavaju sa emocionalnim izazovima vezanim za vitiligo. Psiholozi ili savetnici mogu pomoći u upravljanju stresom, anksioznošću i depresijom.
  • Samopomoć: Vežbe opuštanja, meditacija, joga ili tehnike disanja mogu pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju mentalnog zdravlja.
  • Povezivanje sa zajednicom: Pridruživanje podršci grupama ili udruženjima za vitiligo može pružiti priliku za razmenu iskustava sa drugima koji prolaze kroz slične izazove.
  • Održavanje zdravog načina života: Redovna fizička aktivnost, zdrava ishrana i dovoljno sna mogu pozitivno uticati na mentalno zdravlje.
  • Održavanje dermatološkog tretmana: Redovno praćenje i upravljanje vitiligom sa dermatologom može pomoći u održavanju kožnog zdravlja i eventualnom poboljšanju pigmentacije.
Shutterstock 
Razgovor sa bliskim osobama o svojim osećanjima može pružiti emocionalnu podršku i razumevanje, kod osoba sa vitiligomfoto: Shutterstock

Važno je da osobe koje imaju vitiligo traže podršku i ne ustručavaju se da potraže profesionalnu pomoć ako se suoče sa depresivnim simptomima ili drugim psihološkim izazovima. Iskustvo vitiliga može biti različito za svaku osobu, ali aktivno upravljanje emocionalnim reakcijama može pomoći u poboljšanju kvaliteta života i samopouzdanja.

Prenela: N.R.

Izvor: Elmundo.es/Zdravlje.Kurir.rs

Bonus video:

This browser does not support the video element.

ŽRTVA LAŽNOG LEKARA ZA KURIR: Rekli su da će biti bezbolno, A ONDA...Videla sam KOST u stopalu, a on tvrdio da je to NOVA KOŽA?!  kurir televizija