DEPRESIJA KAO POŠAST MODERNOG DOBA: I vrtoglavica i gušenje mogu biti simptomi
Foto: Shutterstock

alarmantno

DEPRESIJA KAO POŠAST MODERNOG DOBA: I vrtoglavica i gušenje mogu biti simptomi

Mentalno zdravlje -

Bolest modernog doba, kako često nazivaju depresiju, jedno je od najčešćih mentalnih poremećaja u savremenom svetu. Svetska zdravstvena organizacija depresiju svrstava u stanje koje ima veliki uticaj na kvalitet našeg života. Ova bolest češće pogađa žene (oko 21 % populacije) dok je kod muškaraca nešto manje zastupljena (12 %).

Usled ubrzanog načina života ispunjenog stresom, manjka vremena za sebe, porodicu, prijatelje i hobije, kao i nedovoljno fizičke aktivnosti i nepravilne ishrane, dolazi ne samo do negativnih posledica po fizičko zdravlje već i mentalno.

Psihoterapeut Vesna Cicivas skreće pažnju na sve simptome koji mogu ukazivati na ovo stanje, ali i na važnost prevencije kao i komunikacije sa stručnjacima.

Prepoznajte simptome na vreme

Kao najčešći simptomi depresije javljaju se manjak apetita ili prejedanje, stalna nervoza, nesanica, gubitak volje, pa čak i gušenje i vrtoglavica. Iako prisustvo ovih indikatora ne mora uvek ukazivati na depresiju, ukoliko posumnjate na nju važno je neizostavno potražiti stručni savet i pomoć u što kraćem roku jer je pozitivan ishod terapije izvesniji ako se poremećaj otkrije u ranoj fazi.

- Kada postoji problem, i kada čovek primeti da se već duže vreme ne ponaša uobičajeno, treba odmah da potraži stručnu pomoć. Uvek je bolje doći ranije, u početnoj fazi problema, jer je ishod terapije izvesniji. Važno je istaći da je rad kod psihoterapeuta obuhvatniji i složeniji, dok će psiholog u kraćem roku uglavnom samo posavetovati pacijenta – kaže psihoterapeut Vesna Cicivas.

Kad nestane energija nastupi bezvoljnost

Ukoliko osoba primeti da nema volju za radom i komunikacijom sa ljudima u dužem vremenskom periodu, a da za to ne postoji poseban razlog, i pritom oseća i nedostatak energije i bezvoljnost, treba da potraži stručnu pomoć.

- Takođe, kada neko primeti da mu se ne radi ništa, da ne želi da izađe iz kuće i da izbegava ljude, to je siguran znak depresije, kao i slab apetit slab ili prejedanje. I anoreksično ili bulimično ponašanje ukazuju na psihički problem i znak su uglavnom depresije – naglašava naša sagovornica.

Problemi sa nesanicom i uznemirenost tokom spavanja takođe su simptomi depresije
Problemi sa nesanicom i uznemirenost tokom spavanja takođe su simptomi depresijefoto: Profimedia / Mitar gavric / Panthermedia /

Potisnuti problem isplivavaju tokom noći

Problemi sa nesanicom, buđenje u toku noći i uznemirenost tokom spavanja takođe su važni simptomi.

- Ovi problemi ukazuju da vas nešto muči na dubljem nivou i da ste nešto potisnuli u nesvesni deo psihe. Takođe, javljaju se i jaka napetost i nervoza bez vidljivog razloga, kao i strahovi koji nisu realni. Na primer, strah od ulaska u autobus, strah od zatvorenog prostora, strah u masi ljudi i slično. U ovom slučaju poželjno je da se što pre javite psihologu jer je ovakav problem napetosti dostigao ključnu tačku i potisnut je u nesvesno – objašnjava Vesna Cicivas.

Međutim, postoje određena stanja koja se češće povezuju sa nekim drugim organskim poremećajima, ali ih svakako ne treba zanemariti i kao znakove depresije. To mogu biti vrtoglavica, trnjenje ruku i nogu, pritisak u grudima i slično.

- Naravno, prvo treba obaviti pregled i isključiti organsku bolest. U ovom slučaju radi se o psihosomatici, što znači da je telo preuzelo psihički problem i tako reaguje. Još jedan siguran znak depresije su tuga i plačljivost bez realnih razloga. Ako vas nije ostavio voljeni, nije nestao kućni ljubimac ili se ništa ružno nije dogodilo, a vi ipak stalno tugujete i plačete, verovatno se radi o depresiji. I u situacijama kada je neko izgubio člana porodice, voljenu osobu, prijatelja ili ostao bez posla, normalno je da intenzivna patnja ne traje duže od šest meseci. Međutim, ako takvo stanje potraje duže, to je ulazak u depresiju koja zahteva ozbiljan rad sa psihoterapeutom ili psihologom – ističe Vesna Cicivas.

Manjak koncentracije, konfuzija, zaboravnost

Spisku simptoma ovde nije kraj. Ne treba zanemariti ni manjak koncentracije, konfuziju ili gubitak pamćenja.

- Ovakve poteškoće ukazuju ili na depresiju ili na organski problem mentalnog funkcionisanja. Već dublji nivo mentalnih problema, a najčešće depresije, je kada se osoba oseća izgubljeno i ne vidi smisao za dalji život. Ovi problemi se javljaju kao zastoj i kriza u pojedinim fazama. Takođe, kada osoba ima osećaj da je u braku ili vezi izgubila stvarni kontakt i ako joj se čini da je sve nekako “mrtvo”, najverovatnije se radi o depresiji. Ili ako oseća da su se deca otuđila ili su u zastoju takođe treba da potraži stručnu pomoć. Hronične probleme je teško rešavati. Kao i kod svake bolesti, pravovremena reakcija je najvažnija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja