Jedan svakodnevni ritual može da pomogne u prevenciji demencije: Evo šta otkrivaju naučnici

Profimedia

Poznato je da zdrave navike, poput uravnotežene ishrane, kvalitetnog sna i fizičke aktivnosti, blagotvorno deluju na mozak, a najnovija istraživanja ukazuju na važnost još jednog svakodnevnog rituala.

Veza između zdravlja usta i mozga sve je jasnija. Velike populacione studije pokazuju da osobe sa parodontopatijom (bolesti desni) imaju veću verovatnoću da razviju Alchajmerovu bolest ili blage kognitivne poremećaje u poređenju sa onima koji nemaju problema sa oralnim zdravljem. Takođe, magnetna rezonanca pokazuje da osobe sa oboljenjem desni imaju više promena u mozgu koje su povezane sa povećanim rizikom od demencije.

Oralno zdravlje i mozak

Kako loše oralno zdravlje povećava rizik od demencije? Bakterije iz usta mogu da uđu u krvotok kroz upaljene desni, a neke od njih mogu čak da pređu i krvno-moždanu barijeru, izazivajući oštećenja u moždanim funkcijama. Upala izazvana ovim bakterijama može da pokrene imunološki odgovor koji doprinosi stvaranju plakova u mozgu, a ovi plakovi su karakteristični za osobe sa demencijom.

Shutterstock 
bakterije iz desni mogu da završe i u mozgufoto: Shutterstock

Još jedan negativan efekat bolesti desni je prisustvo upalnih medijatora, koji mogu da "doputuju" i do mozga.

- Znamo iz kardiovaskularnih studija da ova upala može da putuje kroz krvotok i da dođe do srca, a ono što pretpostavljamo jeste da može da pokrene i upalni odgovor u mozgu(neuroinflamaciju) - kaže dr Sipijen Rivijer, istraživač u Falkone laboratoriji na odeljenju za neurologiju na Univerzitetu Jejl.

Mozak je veoma osetljiv na ovakvu vrstu reakcije, što može vremenom da dovede do oštećenja.

Prevencija

Iako neki ljudi imaju genetsku sklonost za probleme sa oralnim zdravljem, mnoge od njih možete da sprečite redovnim pranjem zuba, korišćenjem konca za zube i izbegavanjem pušenja. Takođe, redovne posete zubaru su ključne za održavanje zdravlja zuba i desni.

Shutterstock 
uz četkicu obavezno koristite i konacfoto: Shutterstock

Simptomi blageupale desni, poput oticanja ili krvarenja, ne treba ignorisati, jer je bolest u ovoj fazi često reverzibilna. Pravovremeno reagovanje i lečenje pomažu da se spreči razvoj ozbiljnijih problema koji mogu da utiču na mozak.

Pripremila: N.L.

Izvor: Self.com/Zdravlje.kurir.rs