Ove sastojke u koncu za zube treba izbegavati: Stomatolozi savetuju kako izabrati najzdravije opcije
Foto: Shuterstock

važno

Ove sastojke u koncu za zube treba izbegavati: Stomatolozi savetuju kako izabrati najzdravije opcije

Zdravlje -

Ako ste u poslednje vreme dosta slušali o PFAS hemikalijama to je verovatno zato što ih istraživanja pronalaze n arzličitim mestima i u proizvodima. PFAS su hemikalije koje se obično koriste u industrijskim i potrošačkim proizvodima koje se tokom vremena vrlo sporo razgrađuju – otuda i nadimak „večne hemikalije". Ima li ih i u koncu za zube?

Jedan proizvod koji je u poslednje vreme privukao pažnju zbog PFAS-a je zubni konac. Istraživači su otkrili da su žene koje su koristile zubni konac određenih brendova imale veći nivo PFAS u krvi od žena koje nisu koristile te vrste konca.

Međutim, da li su nivoi PFAS u koncu za zube dovoljni da dovedu vremenom do zdravstvenih problema i da li postoje bolje alternative za konce? Evo šta kažu stomatolozi.

Jedan od najčešćih sastojaka konca je teflon

Konac se obično pravi od najlona na bazi nafte ili najlona i svile na bazi povrća, rekla je Dženifer Blanton, stomatolog na stomatološkoj školi UTHealth Houston. Takođe se mogu biti premazani voskom, glicerinom ili PFAS hemikalijama kako bi se poboljšalo „klizanje“ preko zuba, objasnila je Blanton.

Jedan od najvažnijih sastojaka konca za zube je teflon koji se proizvodi od PFAS hemikalija, iste hemijske grupe kao premaz na mnogim brendovima tiganja sa neprijanjajućim slojem, vodootporne odeće i nameštaja i proizvoda za ličnu negu, poput šampona i laka za nokte.

- Teflon se proizvodi od PFAS hemikalija i može biti zabrinjavajući zbog povezanosti sa bolešću bubrega, bolesti jetre, kancerom, neplodnošću, itd. - rekla je Blanton.

Izloženost teflonu je takođe povezana sa autoimunim bolestima, neurotoksičnošću i Alchajmerovom bolešću.

Uz konac na bazi svile najmanja je verovatnoća da nastane bilo kakva štetu po zdravlje
Uz konac na bazi svile najmanja je verovatnoća da nastane bilo kakva štetu po zdravljefoto: Profimedia

Najlon i poliester takođe su česti

Drugi sastojci u koncima koji mogu biti zabrinjavajući su polimeri na bazi nafte poput najlona i poliestera, od kojih je poslednji „identifikovan kao kancerogen i hormonski disruptor“, rekao je Blanton. Međutim, potrebno je više istraživanja da bi se bolje razumeo potencijalni efekti nafte u koncima za zube na zdravlje.

Prema Blantonu, uz konac na bazi svile najmanja je verovatnoća da nastane bilo kakva štetu po zdravlje jer je napravljen od prirodnih, biorazgradivih materijala koji ne sadrže PFAS i druge plastične čestice.

Potrebno je više studija da bi se dokalaza štetnost

Realnost je da su PFAS hemikalije svuda oko nas. One su u vodi i zemljištu i mogu se otkriti u telima skoro svih ljudi, kaže Blanton. Kao što je ranije pomenuto, one se takođe obično koriste za pravljenje potrošačkih proizvoda, uključujući tkanine, tepihe, proizvode za čišćenje, pa čak i konac.

Sangeta Čandrasekaran, profesor i predsedavač na Odeljenja za parodontologiju na Univerzitetu u Koloradu za stomatološku medicinu kaže da je potrebno više studija da bi se shvatilo da li samo čišćenje zuba koncem doprinosi višim nivoima izloženosti PFAS ili nosi bilo kakav značajan zdravstveni rizik.

- Rezultati studije iz 2019. ne potvrđuju da je samo čišćenje koncem doprinelo višim nivoima PFAS pronađenim kod tih ispitanika. Uz nedostatak dokaza, svi konci se smatraju bezbednim. Međutim, za one potrošače koji bi mogli biti zabrinuti, na raspolaganju su višestruki alternativni konci - rekao je Čandrasekaran.

Ako želite da budete posebno oprezni i ograničite svoju izloženost ovim supstancama, Blanton preporučuje da izaberete konac bez PFAS hemikalija, kao što je svileni konac sa premazom od voska.

Ako više volite premaz od voska, izaberite konac sa prirodnim premazom od voska
Ako više volite premaz od voska, izaberite konac sa prirodnim premazom od voskafoto: Profimedia

Nemojte prestati sa čišćenjem zuba koncem

Čišćenje zuba koncem je jednako važno kao i četkanje kada je u pitanju optimalna oralna higijena. Čišćenje koncem pomaže u uklanjanju čestica hrane i plaka koji se zaglavljuju između zuba i duž linije desni – mesta koja csu vašoj četkici za zube teško dostupna. Konac pomaže u smanjenju rizika od karijesa i sprečava oboljenje desni.

- Loša oralna higijena će dovesti do gingivitisa i parodontitisa, za koje se zna da su povezane sa srčanim oboljenjima - kaže Blanton.

Birajte nevoštane konce ili one sa prirodnim voskom

Ako želite da izbegnete određene sastojke, izaberite konac koji ne sadrži teflon i materijale na bazi nafte. Umesto toga, odlučite se za svileni ili najlonski konac.

Čandrasekaran je rekao da nema velike razlike između voštanog i nevoštanog konca u pogledu toga šta je bolje za vaše zube. Međutim, „nevoštani konac može biti alternativa za pacijente koji su zabrinuti u vezi sa mogućnim prisustvom potencijalno štetnih materija“ jer obično ima manje dodatih sastojaka i veštačkih aroma.

Ako više volite premaz od voska, izaberite konac sa prirodnim premazom od voska, kao što je kokosovo ulje ili pčelinji vosak, umesto sintetičkih verzija, poput petroleja.

Prenela: O.M.

(izvor: verywellhealth.com/Zdravlje.Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track