Nova terapija za uznapredovali melanom: Stručnjaci objašnjavaju kako funkcioniše

Melanom, opasan oblik raka kože sa potencijalom da se proširi na druge delove tela, nedavno je dobio novi tretman, nazvan terapija limfocitima koji infiltriraju tumor (TIL terapija), koji je odobrila Uprava za hranu i lekove.

Profimedia

Dr Džejms Jakub, hirurški onkolog klinike Mejo, objašnjava da TIL terapija može biti jednokratna terapija za neke pacijente sa dijagnozom uznapredovalog melanoma.

Limfocitna terapija koja infiltrira tumor, ili TIL terapija, koristi sopstvene imune ćelije tela da cilja rak — u ovom slučaju, uznapredovali melanom. Proces, koji traje oko tri nedelje, počinje operacijom.

- Uklanjamo rak tako što se šalje u laboratoriju, a te imune ćelije, ti limfociti, se izoluju, odvajaju i obogaćuju - kaže dr Jakub.

Dok se ćelije pripremaju, pacijent se podvrgava hemoterapiji u pripremi da se sopstvene imune ćelije, koje prepoznaju melanom, vrate u telo.

- Kada ih vratimo pacijentu, oni mogu efikasno da ciljaju rak - dodaje dr Jakub. A sada, u brojkama, mogu da nadjačaju rak i ubiju ga.

Testovi i skeniranje krvi mere odgovor tela tri meseca nakon tretmana. Za one koji nisu uspeli u više linija lečenja, ova jednokratna terapija pruža nadu.

- Potencijal je da se njihov rak možda više neće vratiti i da im možda neće biti potrebna dodatna terapija - kaže dr Jakub.

Prenela: N.R.

Izvor: Newsnetwork.mayoclinic.org/Zdravlje.Kurir.rs