Svakog jutra kad otvorim oči, zahvalim se Bogu što mi je podario još jedan dan. Strašno je kada se suočite sa svojom ranjivošću, sa bolešću koja je teška i ozbiljna, sumnjate u sebe, počinje svoju ispovest Ljubica Mandrapa povodom Svetskog dana borbe protiv limfoma, koji se obeležava 15. septembra.

Ljubica Mandrapa (61) iz Beograda je supruga, majka, baka i članica Udruženja za borbu protiv limfoma "Lipa", a trenutno domaćica. Invalidsku penziju nije dobila, a hobi i dodatni izvor prihoda joj je pravljanje kuglofa. Borbu sa limfomom počela je pre više od dve decenije, 2003. godine i iako tada nije bila sigurna da li ćete izaći kao pobednik, danas veruje da su presudni bili njena volja za životom i ljubav i podrška porodice.

Prvi simptomi i suočavanje sa dijagnozom

Godinu dana pre nego što joj je postavljena dijagnoza, osećala je neizdrživ umor. Konstantno je bila iscrpljena, ali je to pravdala svakodnevnim obavezama.

- Radila sam i kod kuće i na poslu, pa sam smatrala da je to uzrok mog stanja. Međutim, umor je postajao sve izraženiji, što me je konačno nateralo da potražim pomoć. Obratila sam se doktorki, koja me je uputila hematologu, dr Zorici Cvetković, i odmah smo započeli dijagnostiku. Samo palpacijom stomaka, doktorka je ustanovila da mi je slezina uvećana i tada joj je već bilo jasno o čemu se radi - otrkriva naša sagovornica.

ljubica-mandrapa-20240914-204850.jpg
Milena Anđela 
Ljubica Mandrapafoto: Milena Anđela

Nakon niza pregleda i testova, uključujući i punkciju koštane srži (taj deo joj je najteže pao), dobila je dijagnozu, difuzni B-krupnoćelijski limfom, najčešći agresivni podtipi Non-hočkinskog limfoma, i to u proširenom obliku. Tumor je bio primarno lociran u slezini, a potom se proširio na krvotok i infiltrirao koštanu srž.

Suočavanje sa strahom i borba za život

Kada vam saopšte ovakvu dijagnozu, prvi osećaj je šok. Međutim, ubrzo shvatite da morate da obrišete suze, jer nema vremena za predugo razmišljanje. Morate se suočiti sa situacijom i doneti odluku - ili ćete se pretvoriti u stratega, vojnika i boriti, ili ćete se prepustiti bolesti, dodaje Ljubica.

- Moji najbliži, suprug i sinovi, koji su tada imali 22 i 15 godina, podržali su me na svakom koraku i ponašali se kao da su bili edukovani i bolje znali situaciju od mene. Nisu mi dozvolili da padam u depresiju, da se osećam manje vrednom. Njihova hrabrost i smirenost pomogli su mi da se izborim sa strahom. Strah je, u to sam se uverila, najveći neprijatelj. On vas parališe i sprečava da racionalno razmišljate - nagalašava naša sagovornica.

"Za pola sata su me oslobodili kompleksa"

Lečenje je započelo hirurškim odstranjivanjem slezine, koja je u tom trenutku težila čak 1,7 kilograma. Nakon oporavka od operacije, krenula je sa hemoterapijama.

ljubica-mandrapa-20240914-204947.jpg
Milena Anđela 
Na otvaranju izložbe povodom Svetskog dana limfomafoto: Milena Anđela

- Prvu terapiju primila sam 5. januara 2004. godine. Lečenje je bilo izuzetno naporno, ali zahvaljujući dr Cvetković, dobila sam inovativnu terapiju koja je tada bila revolucionarna - kombinaciju citostatika i antitela usmerenih direktno na moj tip limfoma - navodi Ljubica.

Terapije su se odvijale svakih 15 dana. Pet dana je bila u bolnici, a potom se vraćala kući na oporavak. I tako pet meseci. Nuspojave su bile teške, ali nakon prve terapije nije osećala da je boli nešto telu, niti je imala slične tegobe. Ipak, imala je senzaciju da je boli svaka dlaka na glavi.

- Jedne večeri sam ukućanima rekla da imam osećaj da će mi sva kosa otpasti ukoliko je operem. Na njihov nagovor, oprala sam kosu i sve je ostalo u kadi. Koliko god da sam bila pripremljena na taj trenutak, emocionalni šok bio je ogroman, izašala sam sva uplakana iz kupatila - otkriva.

Međutim, njeni sinovi i suprug su brzo reagovali i kroz šalu joj pomogli da prevaziđe osećaj gubitka.

- Rekli su mi "U čemu je problem? Idemo mi sutra kod frizera, ošišaćemo se, stavićemo naušnice i to će nam biti novi imidž". Tako su me za samo pola sata oslobodili tog kompleksa i skinula sam peškir. Kasnije sam zavolela svoju novu slobodu - marame i šeširi postali su mi mrski. Nakon završetka terapija, dok kosica još nije izrasla, ponosno sam hodala obrijane glave - dodaje.

ljubica-mandrapa-20240914-204905.jpg
Milena Anđela 
foto: Milena Anđela

Remisija i snaga uma

Lečenje je bilo agresivno, a organizam iscrpljen. Povraćanje, visoka temperatura, izolacija i terapijehormonom rasta da bi se organizam revitalizovao, koliko toliko, da može da primi sledeću terapiju, postali su deo svakodnevice.

- Nakon četvrtog ciklusa presek rezultata pokazao je da je bolest u remisiji. Iako su rezultati bili ohrabrujući, doktorka Cvetković je insistirala da nastavimo sa terapijama do kraja za svaki slučaj da je "sateramo u mišju rupu" - priseća se naša sagovornica.

Pravo na život je najvažnije

Psihološki aspekt, podrška okoline i vaša lična borba, ključni su u lečenju, poručuje.

- Verujem da je veliki deo mog oporavka leži u toj unutrašnjoj snazi i odlučnosti da se borim. Svake godine, u septembru, obeležavam Dan borbe protiv limfoma i proslavljam još jednu godinu života. Srećna sam što mogu da podelim svoju priču i da prenesem poruku ljubavi i nade ida kažem da danas postoje inovativne terapije koje su dostupne pacijentima. Neke nisu, ali zato smo tu da se borimo da budu, da svaki pacijent ima pravo na život. To je najvažnije. Ako je postavljena prava dijagnoza i imamo pravu terapiju, sve drugo je do nas.

Nataša Lazović

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.