Moćna biljka u službi lepote: Sve od divljeg kestena za sjajnu kosu i blistav ten

Od kestena se vekovima prave tinkture, melemi i masti. Mnogi od njih su prilično poznati, ali postoje neki koji su toliko efikasni da definitivno zaslužuju vašu pažnju.

Shutterstock

Divlji kesten, poznat po svojim blagotvornim svojstvima, često se koristi u domaćoj kozmetici. U pripremi prirodnih preparata, ekstrakt divljeg kestena može se dodavati u kreme ili losione za kožu, a koristi se i za izradu tonika ili obloga. Njegova antiinflamatorna svojstva pomažu u smanjenju crvenila i iritacija, a dobar je izbor i za osvežavanje kože.

Melem za kosu

Divlji kesten vraća sjaj i daje čvrstinu kosi ako se koristi losion od 50 grama oljuštenog i istucanog divljeg kestena koji se u litri vode kuva do ključanja i 15 minuta preko. Proceđen kroz gazu nanosi se posle pranja na još vlažnu kosu. Tretman traje mesec dana, a tanini iz divljeg kestena vratiće čvrstinu i sjaj kosi.   

Maska za lice

Nekoliko divljih kestena se oljušti, istuca, pomeša sa malo meda i nanese na lice. Posle 10 minuta maska se ispere čajem od sleza. Posebno je dobra za masnu kožu.

Shutterstock  Za masku za lice pomešajte par istucalih kestena sa malo meda

Ulje za opekotine i pege

Čaj od lista kestena kao i od cveta koriste se za uklanjanje opekotina od sunčanja i protiv pega na licu, a pošto deluje i preko kože, efikasno suzbija dijareju i jača organizam. Ulje se pravi tako što se 100 grama sitno iseckanog cveta kestena i 50 grama cveta kamilice potopi u litar biljnog ulja. Flaša se stavlja u šerpu s topljom vodom otprilike tri sata. Procedi se i čuva u staklenim flašama.

Pomoć kod proširenih vena

Divlji kesten sadrži sastojke koji pomažu u jačanju kapilara, smanjenju otoka i poboljšanju cirkulacije. U apoteci se može kupiti gel sa ekstraktom za pomoć kod proširanih vena, ali se i kod kuće može napraviti melem ukoliko se kratkotrajno kuva pet smrvljenih jezgra kestena u 3 litre vode dok ne počne da peni, oko pet minuta. Dobivnom tečnošću se mažu vene.

Pripremila: N.L.

Izvor: Kjiga: Magija biljaka, Jasna Jojić/Zdravlje.kurir.rs