Tajni ženski recept za dugovečnost: Estrogen čuva srce, kosti, mozak...

Jedan ključni faktor koji značajno utiče na zdravlje žena je pomalo zanemaren, smatraju stručnjaci, a njegovo ime je - estrogen.

Shutterstock

Nedavna istraživanja pokazala su da estrogen, hormon povezan sa reproduktivnim zdravljem, igra ključnu ulogu u raznim fiziološkim procesima koji utiču na dugovečnost. Utvrđeno je da estrogen ima zaštitne efekte koji uključuju regulaciju antioksidanata i gene povezane sa vitalnošću u poznim godinama. 

- Biološka starost fokusira se na to koliko dobro vaše telo funkcioniše umesto na to koliko ste stari hronološki. Pad hormona estrogena, koji se prirodno dešava tokom menopauze, jedan je od mnogih faktora koji ubrzavaju biološko starenje kod žena, čineći ih starijima u odnosu na njihove hronološke godine - kaže koautor nove studije Jufen Lu sa Kapital medikal univerziteta u Pekingu.

Shutterstock  Čuvar zdravlja

Studija sugeriše da bi hormonska terapija (HT) mogla potencijalno da uspori funkcionalno pogoršanje zdravlja s godinama, spreči ozbiljne bolesti i poboljša dugovečnost, dodaje Lu.

Zdravlje srca i estrogen

Jedna od najznačajnijih uloga estrogena je njegova zaštita zdravlja srca. Pomaže u kontroli nivoa holesterola i smanjuje nakupljanje masti u arterijama. Zbog toga žene u pre menopauze obično imaju manji rizik od kardiovaskularnih bolesti nego muškarci istog doba. Međutim, ova prednost je kratkotrajna. Kada nivo estrogena padne tokom menopauze, rizik od razvoja koronarne bolesti srca, srčanog i moždanog udara naglo raste. Prema British Heart Foundation, žene u postmenopauzi suočavaju se sa "značajno" većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti u poređenju s muškarcima.

Shutterstock  Kosti s menopauzom postaju porozne, slabe i sklone lomovima

Zdravlje kostiju i estrogen

Estrogen takođe igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju. Studija objavljena u Science Directu pokazuje da je estrogen ključni regulator metabolizma kostiju – procesa u kojem se kost formira i razgrađuje. Kako nivo hormona opada tokom menopauze, mnoge žene razvijaju osteoporozu, stanje u kojem kosti postaju porozne, slabe i sklone lomovima. Endocrine Society navodi da je menopauza vodeći uzrok osteoporoze kod žena.

Funkcija mozga i estrogen

Zanimljivo je da je ovaj hormon takođe uključen u održavanje kognitivnog zdravlja. Kako nivo opada, žene često doživljavaju promene u funkcionisanju mozga, obrascima spavanja i raspoloženju. Istraživanja u National Library of Medicine povezuju estrogen s protokom krvi u mozgu, što je ključno za nejgov rad. Pad estrogena takođe je povezan s neuropsihijatrijskim poremećajima, uključujući Alcajmerovu bolest.

Shutterstock  Estrogen utiče i na imunitet

Estrogen i imuni sistem

Estrogen ima snažan uticaj na imuni sistem. Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Endocrine Reviews otkrili su da je njegov pad povezan s autoimunim bolestima i određenim vrstama raka. Hormon preoblikuje imune ćelije, pomažući telu da se odbrani od patogena i proizvede antitela. S druge strane, kada se estrogen prekomerno proizvodi, to može da dovede do autoimunih bolesti, poput lupusa ili multiple skleroze, koje su češće kod žena.

Želja za dugovečnošću 

Uloga ovog hormona u dugovečnosti je ključno područje istraživanja koje ima značajne implikacije i za žene i za muškarce, navodi dr Lu.

- Budući da interes za dugovečnost raste, bitno je pozabaviti se jedinstvenim zdravstvenim izazovima s kojima se oba pola suočavaju. Za žene to uključuje stanja povezana s hormonskim promenama, kao što je menopauza, koja može da utiče na opštu dobrobit i dugovečnost. Za muškarce, faktori poput nivoa testosterona, kardiovaskularnog zdravlja i metaboličkih stanja igraju ključnu ulogu u procesu starenja - poručuje.

Pripremila: N.L.

Izvor: Forbes.com/zdravlje.kurir.rs