Kako visok testosteron utiče na zdravlje žena? Od maljavosti do policističnih jajnika
Foto: Shutterstock

proverite

Kako visok testosteron utiče na zdravlje žena? Od maljavosti do policističnih jajnika

Zdravlje -

Testosteron, poznat i kao "muški" polni hormon, prirodno se luči i kod muškaraca i kod žena, ali u različitim količinama. Pojedine žene imaju više testosterona nego što je to uobičajeno, kao u slučaju alžirske bokserke Iman Helif koja je akuelizovala ovu temu.

Hormon testosteron je androgeni (seksualni) hormon koji se luči kod oba pola, ali se vezuje za muškarce zbog njegovog uticaja na ubrzani rast polnih organa, njihov razvoj, proizvodnju spermatozoida, pojačanu maljavost, seksualnu želju i agresiju.

Kod oba pola, testosteron se manjim delom luči u nadbubrežnoj žlezdi. Veći deo se kod muškaraca stvara u testisima, dok se kod žena luči u jajnicima.

Kontrola nivoa testosterona u krvi radi se u procesu ispitivanja plodnosti kod muškaraca, kod problema sa erekcijom, preuranjenog puberteta, karcinoma prostate ili utvrđivanja uzroka osteoporoze.

Manjak testosterona kod oba pola se manifestuje u osetnom padu energije i osećaju umora
Manjak testosterona kod oba pola se manifestuje u osetnom padu energije i osećaju umorafoto: Shutterstock

Manjak teststerona

Manjak testosterona kod oba pola se manifestuje u osetnom padu energije i osećaju umora, manjom seksualnom željom, težom kontrolom telesne težine, a vremenom može dovesti do depresije, lošijeg kvaliteta kose i noktiju, naglih promena raspoloženja, kao i napada vrućine i znojenja.

Višak testosterona

Višak testosterona utiče na masniju kožu, pojavu akni i mašćenje kose, a često se javlja i povećanja razdražljivost, kao i agresija.

Pri pojavljivanju produbljenog glasa, opadanja kose, akni, simptoma pojačane maljavosti kod žena, bolova pri sredini ciklusa i izostanku menstrualnog ciklusa potrebno je proveriti vrednosti testosterona.

bolovi pri sredini ciklusa i njegov izostank je znak da treba proveriti hormone
bolovi pri sredini ciklusa i njegov izostank je znak da treba proveriti hormonefoto: Shutterstock

Iako su simptomi uvećanog testosterona fizički vidljiviji kod žena, nije to jedini razlog lečenja disbalansa. Važnije je nivo testosterona dovesti u normalu zbog bolesti i poremećaja koje povećane vrednosti ovog hormona izazivaju:

Referentne vrednosti

Za muškarce: 9,9 - 27,8 nmol/L

Za žene: 0,22 - 2,9 nmol/L

Kontrolu testosterona je, zbog dnevnih varijacija nivoa u krvi, najbolje uraditi u prepodnevnim časovima, do 10 časova.

Pripremila: N.L.

Izvor: Sansazaroditeljstvo.org.rs/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track