5 problema koji smanjuju plodnost a nemaju veze s godinama: Idealno reproduktivno doba nije garancija uspešnog začeća
Foto: Shutterstock

važno

5 problema koji smanjuju plodnost a nemaju veze s godinama: Idealno reproduktivno doba nije garancija uspešnog začeća

Zdravlje žena -

Problemi sa neplodnošću su sve veći, ali da bi se te tegobe smanjile, veoma je važno da žene od malih nogu vode računa o svom reproduktivnom zdravlju. Razvoj određenih zdravstvenih tegoba može otežati začeće, ali i stvoriti probleme tokom trudnoće.

Svaka žena je čula za termin "biološki sat" i mnogi su zabrinuti zbog toga. Danas žene sve kasnije prvi put postaju majke, a sa godinama se smanjuje plodnost i mogućnost začeća. Ali starost nije jedina stvar koja može izazvati probleme sa plodnošću. Neophodno je obratiti pažnju na sve faktore koji mogu smanjiti mogućnost začeća od najranijeg uzrasta.

Žene ne smeju da zaborave da biološki sat nije nešto što se menja preko noći, ali je važno zapamtiti da se vremenom smanjuje mogućnost začeća i da je važno voditi računa o reproduktivnom zdravlju. Tehnički, nemoguće je znati da li će pokušaj začeća biti uspešan bez obzira na godine. Dobro reproduktivno doba nije garancija uspešnog začeća.

Postoje žene idealnog reproduktivnog doba koje su neplodne, dok druge u 40-im godinama nemaju problema sa začećem. U igri je nekoliko faktora koji moraju biti savršeno usklađeni da bi došlo do začeća, a sledeće stvari mogu uticati na plodnost bez obzira na godine.

Čak 5 do 10 odsto žena između 15 i 44 godine ima sindrom policističnih jajnika
Čak 5 do 10 odsto žena između 15 i 44 godine ima sindrom policističnih jajnikafoto: Shutterstock

Sindrom policističnih ovarijuma

Sindrom policističnih jajnika je najčešći uzrok neplodnosti, a uzrokovan je hormonskom neravnotežom koja rezultira cistama na jajnicima. Pored toga, menstrualni ciklus je takođe neuravnotežen, što uzrokuje neredovne menstruacije ili izostanak menstruacije.

Čak 5 do 10 odsto žena između 15 i 44 godine ima sindrom policističnih jajnika, a većina za to sazna u 20-im i 30-im godinama, piše portal Sheknows.com.

Endometrioza

Mnoge žene i ne znaju da imaju ovu bolest, a oko 25 do 30 odsto neplodnih žena ima endometriozu. Bolest može različito uticati na plodnost; od oštećenja anatomije karlice, formiranja adhezija, ožiljaka na jajovodima, zapaljenja karličnih struktura, slabljenja imunog sistema i promene kvaliteta jajnih ćelija.

- Ožiljci na jajovodima su od posebnog značaja jer otežavaju susret spermatozoida i jajne ćelije. Iako se tretman razlikuje od osobe do osobe, hirurško uklanjanje ožiljnog tkiva može povećati šanse za trudnoću, posebno kada se kombinuje sa tretmanima plodnosti kao što je potpomognuta reprodukcija - objašnjava ginekolog Dženifer Lang.

Bolesti štitne žlezde mogu biti nedijagnostikovane i ugroziti ovulaciju
Bolesti štitne žlezde mogu biti nedijagnostikovane i ugroziti ovulacijufoto: Shutterstock

Bolesti štitne žlezde

Razne bolesti štitne žlezde mogu biti nedijagnostikovane i ugroziti ovulaciju. Svaki problem sa štitnom žlezdom može pogoršati probleme. Čak i ako je žena već trudna, može doći do komplikacija. Kada postoji bolest štitne žlezde, ne može se proizvesti odgovarajuća količina hormona i može uticati na rad srca, raspoloženje, nivo energije, metabolizam, zdravlje kostiju i druge telesne funkcije.

Simptomi bolesti štitne žlezde uključuju nagli gubitak ili povećanje telesne težine, promene raspoloženja, nedostatak energije i probleme sa spavanjem.

Inflamatorna bolest karlice (salpingitis)

To je zapaljenje ženskih reproduktivnih organa, obično uzrokovano infekcijom. Kao i endometrioza, nelečene infekcije mogu izazvati ožiljke i začepljenje jajovoda. Lang kaže da je najčešći uzrok hlamidija, ali se može javiti i od drugih nelečenih polno prenosivih bolesti. Inflamatorna bolest karlice može se lečiti ako se otkrije rano, ali ako je oštećenje veliko, može izazvati neplodnost i vanmaterničnu trudnoću.

Žene sa istorijom depresije dvostruko češće imaju problema sa neplodnošću
Žene sa istorijom depresije dvostruko češće imaju problema sa neplodnošćufoto: Shutterstock

Stres i loše mentalno zdravlje

Kada žena želi da zatrudni, veoma je važno da stres svede na minimum kako bi telo moglo da funkcioniše na najbolji mogući način. Istraživanja pokazuju da žene sa istorijom depresije dvostruko češće imaju problema sa neplodnošću, a anksioznost takođe može otežati trudnoću.

- Stres oštećuje osovinu hipotalamusa, hipofize i jajnika, što dovodi do anovulacije, odnosno ne oslobađa se jajna ćelija - kaže Lang.

Prenela: O.M.

(izvor: zena.net.hr/Zdravlje.kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track