Trudnoća posle 33. uvećava šanse da žena doživi 95. godinu: Naučnici objašnjavaju zašto
Foto: Shutterstock

rezultati istraživanja

Trudnoća posle 33. uvećava šanse da žena doživi 95. godinu: Naučnici objašnjavaju zašto

Zdravlje žena -

Žene koje mogu prirodno da zatrudne kasnije u životu imaju tendenciju da žive duže, a genetske kombinacije koje im to omogućavaju mogu takođe olakšati izuzetno dug životni vek.

Žene koje rode dete posle 33 godine imaju veće šanse da žive duže od žena koje su imale svoje poslednje dete. pre 30. godine, navodi studija Medicinskog fakulteta Univerziteta u Bostonu (BUSM) objavljena u časopisu Menopause: Journal of the North American Menopause Societi.

- Naravno, to ne znači da žene treba da čekaju da imaju decu u starijoj dobi kako bi poboljšale svoje šanse da žive duže - objasnio je koautor studije Tomas Perls, profesor medicine Univerziteta u Bostonu.

Starost pri poslednjem porođaju može biti pokazatelj stope starenja, istakao je Perls. Ukoliko žena ostane na prirodan način trudna i rodi dete u starijoj dobi, to verovatno ukazuje da reproduktivni sistem žene sporije stari, a samim tim i ostatak njenog tela.

Studija je zasnovana na analizi podataka iz porodične studije o dužini života o 551 porodici sa mnogo članova koji imaju dug život. Istraživači su utvrdili godine u kojima su 462 žene dobile poslednje dete i koliko su te žene živele.

trudnica na pregledu, Trudnoća, Održavanje Trudnoće
foto: Shutterstock

Istraživanje je pokazalo da su žene koje su svoje poslednje dete dobile posle 33 godine imale duplo veće šanse da dožive 95 godina ili više u poređenju sa ženama koje su poslednje dete rodile do 29. godine.

Istraživači su rekli da veza postoji, jer varijacije gena koji omogućavaju ženama da zatrudne prirodnim putem u kasnijem dobu, mogu ukazati i na duži život.

- Ako žena ima te genetske vacijacije, ona je u stanju da rađa decu tokom dužeg vremenskog perioda, povećavajući njene šanse da prenese te gene na sledeću generaciju - rekao je Perls.

trudnoća posle 40, kasna trudnoća, trudnoća, trudnica
foto: Shutterstock

Ova mogućnost može ukazivati na to zašto 85 posto žena živi do 100 ili više godina, dok samo 15 posto muškaraca živi.

Ranija istraživanja otkrila su da su žene koje su rodile dete posle 40. godine imale četiri puta veće šanse da dožive 100 godina od žena koje su poslednje dete rodile u mlađoj dobi.

iako navode da je potrebno još istraživanja, rezultati Perlsove studije pokazuju važnost budućih istraživanja o genetskim uticajima reproduktivne sposobnosti jer oni takođe mogu uticati na stopu starenja osobe i podložnost bolestima povezanim sa godinama, navode istraživačima.

Prenela: O.M.

(izvor: Eurekalert/Zdravlje.kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track