7 znakova koji ukazuju na povišen kortizol: Može ometati metabolizam, imunitet i reproduktivni sistem
Foto: Shutterstock

obratite pažnju

7 znakova koji ukazuju na povišen kortizol: Može ometati metabolizam, imunitet i reproduktivni sistem

Zdravlje -

Kortizol, takođe poznat kao hormon stresa, često se svrstava u negativnu kutiju, iako možda nismo svesni da igra važnu ulogu u nekoliko telesnih funkcija i sistema. Proizvode ga nadbubrežne žlezde, reguliše metabolizam, smanjuje upale, pomaže u formulisanju pamćenja i upravlja stresom.

U stresnim situacijama, nadbubrežne žlezde luče više kortizola u krvotok, povećavajući broj otkucaja srca i krvni pritisak u očekivanju pretnje. Ovo je prirodna reakcija tela „bori se ili beži“ koja vas priprema da izbegnete ili se suočite sa opasnošću.

- Znajući koliko je važan za opstanak, kortizol sam po sebi uopšte nije loš. Problem nastaje kada vaš sistem proizvodi previše kortizola ili se nikada ne vrati u stanje homeostaze, ostavljajući vas u stanju stalnog, hroničnog stresa. Kada prekomerna količina kortizola pohrli u krvotok, to može biti prilično štetno za vaše fizičko i mentalno zdravlje - kaže dr Kevin Hafman.

Možda će vam biti teško da se setite informacija ili da se koncentrišete na zadatke kada ste pod velikim stresom
Možda će vam biti teško da se setite informacija ili da se koncentrišete na zadatke kada ste pod velikim stresomfoto: Shutterstock

Znaci visokog nivoa kortizola

Termin visok ili povišen kortizol je biološko stanje. Međutim, to nije klinička dijagnoza jer akutni nivoi ovog hormona prirodno padaju. Zahvaljujući prirodnoj sposobnosti tela da se oporavi, možete se oporaviti od stresa uz pozitivne navike i faktore načina života kao što su dovoljno sna i redovno vežbanje.

Dijagnoza će biti postavljena samo kada stres postane hroničan ili povezan sa bolešću. Abnormalni nivoi kortizola mogu se otkriti putem testova urina, krvi i pljuvačke, a postoje određeni znaci i simptomi koji mogu ukazivati na visok nivo ovog hormona.

  • Poremećaj spavanja: Kada ste pod velikim stresom, opuštanje i dobar san može biti izazov.
  • Slabost mišića: Utiče na to kako telo obrađuje proteine i ugljene hidrate. Ako se osećate posebno slabo i umorno nakon tipičnog treninga, to može biti zbog skoka kortizola.
  • Anksioznost: Možete postati razdražljivi, primetiti da vam srce ubrzava i da imate nedostatak daha.
  • Loša memorija i poteškoće sa koncentracijom: Možda će vam biti teško da se setite informacija ili da se koncentrišete na zadatke kada ste pod velikim stresom.
  • Česte prehlade: Značajna količina kortizola u telu može biti odgovorna za slabljenje sistema tela protiv virusa i infekcija.
  • Sindrom iritabilnog creva: mikrobiom creva i nervni sistem su usko povezani. Stres potencijalno može izazvati probleme sa varenjem.
  • Hirzutizam: Visok nivo kortizola može stimulisati folikule dlake što dovodi do njihovog abnormalnog rasta.
Kada ste pod velikim stresom, opuštanje i dobar san može biti izazov
Kada ste pod velikim stresom, opuštanje i dobar san može biti izazovfoto: Shutterstock

Posledice dugotrajno visokih nivoa kortizola

Kortizol je neophodan, međutim, hronični stres i prekomerna proizvodnja kortizola mogu ometati druge hormonske procese u telu kao što su metabolizam, imunitet i reproduktivni sistem i na kraju doprineti ozbiljnijim zdravstvenim posledicama, uključujući:

Smanjen libido: Stalno visoki nivoi kortizola mogu dovesti do nedostatka seksualnog nagona i umora nadbubrežne žlezde. Nizak kortizol doprinosi smanjenom libidu.

Neredovne menstruacije: Amenoreja se javlja kada menstruacija potpuno prestane. Kada su pod stresom, žlezde luče više endorfina i kortizola, prekidajući ovulaciju i pravilnu proizvodnju hormona. To može dovesti do nepravilnih menstrualnih ciklusa i amenoreje.

Problemi sa mentalnim zdravljem: Hronični stres je povezan sa nekoliko psiholoških problema, kao što su anksioznost i depresija. Prekomerni pritisak i nedostatak rešenja takođe mogu povećati rizik od oslanjanja na supstance, kao što su ilegalne droge i alkohol, kao mehanizmi suočavanja.

U ranijoj izjavi za Zdravlje Kurir, naša sagovornica Tatjana Popović, health coach i nutricionista, podelila je nekoliko preporuka koje značajno mogu uticati na snižavanje nivoa kortizola u organizmu.

Ona savetuje da unosite hranu bogatu mineralima, redovno vežbate i da odvojite vreem u toku dana za sebe kako biste se relaksirali i na taj način smanjili količinu stresa tokom dana. Sve savete možete pročitati OVDE.

Prenela: O.M.

(izvor: realsimple.com/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track