KOSTI KUKA NISU U NAJBOLJOJ FORMI? Doktor savetuje kako da izbegnete OSTEOPOROZU
Foto: Shutterstock

PREVENCIJA

KOSTI KUKA NISU U NAJBOLJOJ FORMI? Doktor savetuje kako da izbegnete OSTEOPOROZU

Zdravlje žena -

Kosti sa godinama slabe, a situaciju može da oteža i povećana sklonost gojenju nakon pedesete. Doktor Majkl Mozli ponudio je svoj savet onima koji žele da smanje rizik od razvoja osteoporoze.

Doktor Mozli izjavio je da je tokom prošle godine, snimajući seriju o zdravom starenju, primetio da mu kosti nisu toliko čvrste - kičma mu je čvrsta, ali kosti kuka nisu u odličnoj formi, iako nema osteoporozu.

Evo kako se to može promeniti.

Kratak, ali efikasan trening svaki dan

Istraživanja pokazuju da dva minuta različitih vežbi svakog dana koje uključuju skakanje, mogu ojačati kosti kuka.

Studije koje su uključivale žene u menopauzi pokazale su da vežbe koje uključuju razne vste skakamnja kao i dizanje tegova povećavaju gustinu kostiju. Druga studija je pokazala da su i mlađe i starije žene koje su radile vežbe visokog intenziteta sa tegovima imale jače kosti od onih koje nisu vežbale ili su vežbale umerenim intenzitetom, prenosi Independent.

Anti-inflamatorna jedinjenja u suvim šljivama mogu usporiti slabljenje kostiju
Anti-inflamatorna jedinjenja u suvim šljivama mogu usporiti slabljenje kostijufoto: Shutterstock

Kalcijum, vitamin D i šljive

Takođe, važan je pravilan unos kalcijuma i vitamina D, a pored dobrih izvora kalcijuma kao što su mlečni proizvodi i lisnato zeleno povrće, doktor Mozli savetuje da jedete suve šljive.

Novija studija, objavljena u American Journal of Clinical Nutrition, koja je uključivala 235 starijih žena, sugeriše da konzumiranje pet do šest šljiva dnevno poboljšava gustinu kostiju. Anti-inflamatorna jedinjenja u suvim šljivama mogu usporiti njihovo razlaganje.

(kurir.rs/independent.co.uk)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track