Nakon infarkta srce kaže - kretanje: Profesor sporta savetuje kada i kako početi s fizičkom aktivnošću

Ako ste imali srčani udar opasan po život i iskusili bol koji dolazi sa njim verovatno vam sve prethodne fizičke aktivnosti neće tako brzo pasti na pamet. Međutim, stručnjaci poručuju da ne samo da možete ponovo da vežbate, već je to i preporučljivo.

Shutterstock, Privatna Arhiva

Za ljude koji su doživeli srčani udar postoji plan vraćanja u formu koji treba slediti, a jedno od najčešćih pitanje je kada krenuti, pa onda kojim intenzitetom i koja aktivnost je preporučena, kaže u susret Svetskom danu srca za naš portal master prof. sporta i fizičke kulture i fitnes trener Milan Zarić.

- Održavanje fizičke aktivnosti važno je za vaše srce i opšte zdravlje. To će ubrzati vašu sposobnost da se vratite normalnim aktivnostima, smanjiti šanse da dobijete još jedan srčani udar i pomoći će vam da se osećate zdravije i imate više energije. Dakle, srčani udar ne znači zauvek prestanak vežbanja – naglašava naš sagovornik.

Shutterstock  Vežbanje mora da bude pod kontrolom kardiologa

Svaki naučni rad nam sugeriše da je fizička aktivnost nakon srčanog udara fenomenalna stvar, dodaje, ali uz stručni nadzor, pravilno dozirana i uz konstantan monitoring, odnosno procenu napretka.

- Zaista je važno da ne žurite ili imate nerealna očekivanja od sebe što se tiče treninga. Ne preterujte, jer ćete se na kraju osećati gore, odložiti oporavak i potencijalno dodatno ugroziti zdravlje - opominje profesor.

Krenite sa šetnjom

Ukoliko oporavak teče dobro i dobijete dozvolu lekara, sa laganom fizičkom aktivnošću možete krenuti već nakon šeste nedelje, što je prosečno vreme vraćanja osoba kojima oporavak teče po planu.

Shutterstock  Sa šetnjom možete krenuti već nakon šeste nedelje

- Kada govorimo o intenzitetu, on je svakako minimalan u samom početku uz postepenu progresiju iz dana u dan. Iz mog iskustva šetnja je aktivnost koja u samom početku naviše prija i nudi mogućnost adekvatnog doziranja. Preporuka je da teren gde se šeta u samom početku bude ravan, dakle bez uzbrdica i nizbrdica da bi puls bio što konstantniji - savetuje.

Puls najbolji kontrolor

Kada je već reč o srčanom ritmu, važno je znati da je puls kod ovih osoba najvažniji parametar intenzita treninga, jer nam daje vrednost opterećenja rada srca u realnom vremenu uz visoku tačnost, dodaje profesor.

Shutterstock  Srčani ritm je najvažniji parametar intenzita treninga

- Moja preporuka je da krenete sa laganom šetnjom po ravnom terenu 10 minuta dnevno i da svake nedelje povećate trajanje za 1-2 minuta, u zavisnosti kako se osećate i kako sam oporavak teče. Nakon mesec dana može se uvoditi intervalna aktivnost koja do 10 odsto podiže puls u odnosu na intenzitet šetnje.

Sva dalja povećanja intenziteta direktno zavise od oporavka, trenutnog stanja vežbača, ali i njegove istorije bavljenja sportom pre srčanog udara, poručuje Milan Zarić.

Nataša Lazović

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.