Dokazano je da redovna fizička aktivnost ne samo da pomaže u prevenciji i lečenju srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa, već i igra ključnu ulogu u očuvanju mentalnog zdravlja.

Fizička aktivnost doprinosi prevenciji hipertenzije, prekomerne težine i smanjuje nivo lošeg holesterola, ali što je još važnije – može značajno da poboljša vaše raspoloženje, podseća fitnes trener i master prof. sporta i fizičke kulture Milan Zarić.

- Redovno vežbanje podstiče lučenje endorfina, hormona sreće, koji igra glavnu ulogu u osećajuzadovoljstva. Iako se ne može precizno izdvojiti jedna vežba koja garantuje dobro raspoloženje, postoji nekoliko tipova fizičke aktivnosti koje su posebno efikasne - dodaje.

Trčanje

Aerobne vežbe poput trčanja ubrzavaju cirkulaciju i povećavaju nivo energije, što pomaže u borbi protiv stresa i anksioznosti. Ujedno, ova aktivnost omogućava "čišćenje uma" i daje osećaj slobode.

joga-shutterstock-2234508739.jpg
Shutterstock 
istežite se svako jutro barem 10 minutafoto: Shutterstock

Joga

Kombinacija dubokog disanja, istezanja i meditacije koju joga pruža, pomaže u smanjenju nivoa kortizola, hormona stresa, dok u isto vreme jača mentalnu snagu i smirenost, navodi trener.

Ples

Plesanje je zabavan i kreativan način da se oslobodite nagomilane negativne energije. Pokreti uz muziku podstiču telo na oslobađanje dopamina i serotonina, dva ključna hormona za osećaj sreće i zadovoljstva.

tegovi-shutterstock-1916736449.jpg
Shutterstock 
trening snage donosi navalu adrenalinafoto: Shutterstock

Trening sa tegovima

Intenzivan trening sa tegovima podstiče lučenje adrenalina, što daje osećaj postignuća i doprinosi povećanju samopouzdanja. Ova vrsta treninga donosi i snažan osećaj kontrole nad sopstvenim telom.

Šetnja u prirodi

Boravak na svežem vazduhu i jednostavna šetnja u prirodi može da bude izuzetno okrepljujuća.

- Ova aktivnost ne samo da smanjuje nivo stresa, već podstiče osećaj mira i povezanosti sa okolinom. Sunčeva svetlost stimuliše proizvodnju vitamina D, koji je povezan s boljim raspoloženjem - poručuje trener i prof. Milan Zarić.

Nataša Lazović