Zdrava večernja užina za kontrolu šećera u krvi: Uzima se sat do 2 pre spavanja

Ivana Đurović, nutricionista i licencirani dijetetičar, savetuje kako bi trebalo da izgleda zdrava večernja užina za kontrolu šećera u krvi.

Shutterstock

Ivana Đurović kaže da zdrava večernja užina olakšava kontrolu šećera u krvi, a ako je dobro izbalansirana može da spreči noćnu hipoglikemiju trebalo bi da se sastoji od sporo resorbujućih ugljenih hidrata kao što su:

Celovite žitarice i njihovi proizvodi:hleb, tost hleb, tortilje, krekeri, mafini 

Od proteina, kvalitetnih mlečnih proizvoda: mladi kravlji sir ili krem, jogurt, kefir

Meso: ćureća prsa, tunjevina, sardina, belo pileće meso bez kožice

Povrće: paprika, brokoli, crni luk i krastavac

Privatna Arhiva  Ivana Đurović, nutricionista i licencirani dijetetičar

Ovakva užina neće opteretiti digestivni sistem, ugljeni hidrati će se sporo i lagano repsorbovati, a količina proteina i masti dovoljna je da vas drži sitim i ne ometa repsorciju glukoze.

Pažljivo planirajte

 -Sa večernjom užinom treba biti oprezan pa pre nego što je uvedete u svakodnevni jelovnik posavetujte se sa svojim lekarom. Ovim obrokom možete uneti maksimalno 15 grama ugljenih hidrata i 120-130 kalorija od ukupne dozvoljene dnevne količine - ističe Ivana Đurović. 

Alarmantna statistika

U Srbiji od dijabetesa boluje oko 800.000 ljudi, dok se svake godine otkrije oko 250 dece sa dijagnozom dijabetesa tipa 1. Nažalost, statistika je još gora kada se uzme u obzir da ove brojke konstantno rastu.

Prenela: N.R.

Izvor: instagram: Dijabetes_info/Zdravlje.Kurir.rs