Većina nas jede hleb svaki dan, ali ako nam je cilj da izgubimo višak kilograma, trebalo bi da izbegavamo ovu popularnu namirnicu. Mnogima je teško da hleb potpuno izbace, pa vam zato donosimo nekoliko odličnih ideja koje su zdravija zamena za hleb.

Hleb često jedemo za doručak, ručak ili večeru, a sendviči su popularna užina. Iako mnogi od nas ne mogu zamisliti dan bez hleba, važno je izabrati zdraviju opciju.

Integralni hleb može biti bolji izbor od drugih vrsta. Na mnogim mestima možete naći razne vrste hleba, ali za mršavljenje je važno da obratite pažnju i na sadržaj kalorija.

Koliko kalorija ima hleb?

Kada pogledamo tabelu kalorijskih vrednosti, videćemo da nema bitne razlike između belog i polubelog hleba – kriška takvog hleba ima između 125 i 130 kalorija.

Ali na iznenađenje mnogih, otprilike jednako toliko kalorija ima i crni i raženi hleb.

Kukuruzni hleb ima najmanje kalorija, 110 po kriški, ali ni to nije toliko velika razlika kao što smo očekivali. Međutim, hleb od celog zrna je uvek bolja opcija zbog svog nutritivnog sastava.

Ako ste odlučili da smanjite ili potpuno izbacite pekarske proizvode iz svog menija, bilo zato što pokušavate da skinete višak kilograma ili iz zdravstvenih razloga, treba da znate da hleb ima mnogo odličnih zamena.

integralne-zitarice-shutterstock-1974737315.jpg
Shutterstock 
hleb od celog zrna je uvek bolja opcija zbog svog nutritivnog sastava.foto: Shutterstock

Šta jesti za doručak umesto hleba?

Proteinski hleb

Postoji nekoliko vrsta ove vrste hleba, od onih sa više vrsta žitarica, do fitnes hleba sa manje kalorija.

Ovaj hleb se više mrvi, ali je idealan za one koji planiraju da smršaju jer, za razliku od belog hleba, ovaj hleb ima manji udeo ugljenih hidrata i veći udeo proteina i zdravih masti.

Ovseni hleb

Još jedna verna, ali mnogo zdravija zamena za običan hleb je ukusan i sočan ovseni hleb, koji je bogat vlaknima.

Ovaj hleb možete naći u prodavnicama zdrave hrane, a njegova velika prednost je što se peče bez brašna i kvasca, a pogodan je, naravno i za vegane.

Ovsena kaša

Odlična ideja za doručak bez hleba je ovsena kaša koja uopšte ne mora da bude dosadna. Kaša je zdrava i za razliku od parčeta belog hleba sa namazom, dugo vas drži sitima.

Postoji mnogo mogućih varijanti ovog doručka: svoju kašu obogatite bobicama, rendanom jabukom, bananama, semenkama, džemom, puterom od kikirikija, cimetom ili vanilom.

shutterstock-789888112.jpg
Shutterstock 
Kaša je zdrava i za razliku od parče belog hleba sa namazom, dugo vas drži sitima.foto: Shutterstock

Omlet

Ukusan omlet gotovo da nema ugljenih hidrata i dobra je alternativa doručku ili večeri sa hlebom. Kao i ovsena kaša, omlet vam neće brzo dosaditi jer ga možete pripremiti na mnogo načina i kombinovati sa raznim drugim namirnicama i začinima.

Tost od slatkog krompira

Najnoviji hit među pobornicima zdrave hrane je tost od slatkog krompira. Ne radi se o seckanom slatkom krompiru u testu, ova alternativa hlebu se priprema tako što se slatki krompir iseče na komade i zatim prepeče.

Tost od slatkog krompira ide i sa slatkim i sa slanim filovima - predlažemo da ga probate sa lososom i avokadom ili puterom od kikirikija i kriškama banane.

Brza zamena za hleb

Ako vam je potrebna brza zamena za hleb jer ste van kuće i želite nešto da jedete, predlažemo ove alternative koje su ukusne, ali i zdrave:

Integralni krekeri

Mogu se nabaviti u svakoj prodavnici, a obično su napravljeni od prirodnih vlakana i sadrže visok udeo proteina.

Ova zamena za hrskavi hleb pomoći će vam da utolite glad između obroka, a možete ih jesti uz bilo koji namaz, jogurt ili kuvano jelo.

Tortilja

Tortilja može biti odlična zamena za hleb i poslužiti kao osnova za sendvič. Izaberite sastojke koje želite, a zatim zarolajte tortilju ili je presavijte u trougao.

Naravno, nisu sve tortilje podjednako zdrave, a najbolje je izabrati integralne ili, na primer, one od sočiva.

profimedia0280099988.jpg
Prodimedia 
Tortilja može biti odlična zamena za hlebfoto: Prodimedia

Pirinčani krekeri

Ova sve popularnija grickalica koja dolazi u neutralnoj, slanoj ili slatkoj varijanti odlična je ideja kada vam treba brza zamena za hleb.

Ako tražite najzdraviju verziju, bilo bi dobro da izbegavate one sa različitim ukusima koji sadrže veće količine šećera ili soli.

Zamena za hleb bez ugljenih hidrata

Ako ste na nekoj vrsti keto dijete, verovatno izbegavate ugljene hidrate, pa vam je potrebab hleb koji ih ne sadrži.

Kako napraviti zamenu za hleb?

Donosimo vam jednostavan recept za takozvani "lažni hleb" sa minimalnim sadržajem ugljenih hidrata. Sadrži samo 0,8 g ugljenih hidrata po komadu.

Potrebno je:

  • 100 g krem sira po izboru
  • 3 jaja
  • 1⁄2 kašičice praška za pecivo
  • malo soli

Priprema

  • Odvojite belanca i žumanca.
  • Umutite belanca u čvrst sneg i malo posolite.
  • U drugoj posudi umutite žumanca, krem sir i prašak za pecivo dok ne dobijete glatku smesu, zatim pažljivo dodajte belanca u drugu smesu od žumanca i pažljivo promešajte.
  • Smesu uzimajte kašikom za supu i stavite na pleh obložen papirom za pečenje.
  • Pecite hleb 25 minuta na 150 stepeni. Ovaj tost možete jesti sa bilo kojim namazom, slatkim ili slanim, jer je neutralnog ukusa.

Prenela: N.R.

Izvor:Zena.net.hr/Zdravlje.Kurir.rs

Bonus video:

Instagram Konstrakta mesi hleb