U Srbiji 1.800.000 obolelih od reumatskih bolesti: Bez adekvatnog lečenja dolazi do oštećenja zglobova, deformiteta i invaliditeta

Svetski dan borbe protiv artritisa ove godine obeležeće se pod sloganom "Informisani izbor i bolji ishodi" sa cijim da se opšta javnost u Srbiji, zdravstveni profesionalci i državne institucije podsete koliko je važno omogućiti u obolelima od artritisa rano postavljanje diagnoze, savremeno lečenje, podršku u borbi sa bolešću.

Shutterstock

Sve ovo je važno u cilju očuvanja radnog i reproduktivnog zdravlja, socijalnog blagostanja i poboljšanja kvaliteta života u vezi sa zdravljem.

Obeležavanje Svetskog dana borbe protiv artritisa podržao je Evropski savez udruženja za reumatologiju, a u organizaciji Udruženja obolelih od reumatskih bolesti Srbije, Udruženja reumatologa Srbije, Udruženja roditelja i dece sa reumatskim bolestima, Udruženje medicinskih sestara tehničara i fizioterapeuta Srbije u reumatologiji.

Svetski dan borbe protiv artritisa obeležeće se u Beogradu, ali i u podružnicama ORS-a u Niškoj Banji, Novom Sadu i Kragujevcu.

Milena Anđela 

- Reumatske bolesti i bolesti mišično-koštanog sistema pogađaju više od četvrtine Evropljina svih uzrasta (oko 150 miliona), da su najčešći pojedinačni uzrok telesnog invaliditeta, a zbog dugotrajnih odsustvovanja sa radnog mesta i plaćanja invalidskih naknada, one su prva među bolestima sa društvenim i ekonomskim posledicama po zajednicu - istakla je prim. dr Mirjana Lapčević, predsednica ORS-a. 

U Srbiji to je 1.800.000 obolelih od reumatskih bolesti, najčešće degenerativnih, ali od toga 90.000 obolelih odraslih građana boluje od hroničnih autoimunih artritisa, 35.000 od reumatoidnog artritisa, 35.000 od psorijaznog artritisa i ankilozirajućeg spolinditisa, i oko 2.000 decem, kao i oko 10.000, bolaju od sistemskih bolesti vezivnog tkiva, eritemski lupus, sistemska skleroza, autoimun i vaskulitis.

- Smatra se da u Srbiji gotovo dva miliona stanovnika ima određene reumatske tegobe. Najteže reumatske bolesti su hronični artritisi, odnosno zapaljenje zglobova. Ukoliko se ova bolest ne leči adekvatno dolazi do ozbiljnih oštećenja zglobova, deformiteta i do invaliditeta. Takođe, naglo se skraćuje životni vek. Oko 70.000 osoba u Srbiji boluje od različitih oblika artritisa - kazao je prof. dr Predrag Ostojić.

Prema Statutu ORS-a, glavni fokus je edukacija obolelih od reumatskih bolesti, članova njihovih porodice, svih zainteresovanih građana, kako bi razumeli i prihvatili svoju bolest i aktivno učestvovali kao partneri u njenom lečenju. Posebno je važna edukacija dece obolele od artritisa i njihovih roditelja i zbog toga Svetski dan borobe protiv artritisa 12. oktobearobeležavaju zajedno sva tri odruženja ORS, UReS, URIDSRB i UMSTFSR. 

Ovgodišnji Svetski dan borobe protiv artritisa obeležiće sva četiri odruženja u subotu 12. oktobra od 12 sati, kod spomenika Knezu.Mihajlu i kolektivno će prošetati i 12-14 časova Knez Mihailovom ulicom. Tom prilikom svi zajedno pustiće balone u znak podrške pacijentima koji bolaju od artritisa.

Prenela: O.M.