5 NAMIRNICA KOJE LOŠE UTIČU NA REUMATOIDNI ARTRITIS: Dodaju kalorije i izazivaju upalu
Foto: Shutterstock

BIRAJTE PAŽLJIVO

5 NAMIRNICA KOJE LOŠE UTIČU NA REUMATOIDNI ARTRITIS: Dodaju kalorije i izazivaju upalu

Ishrana -

Ne postoji dijeta koja može izlečiti reumatoidni artritis. Međutim, simptomi kao što su bol u zglobovima i upala mogu se ublažiti dobrom ishranom i izbegavanjem određene hrane.

Ako imate reumatoidni artritis (RA), morate se usredsrediti na smanjenje upale, što uključuje izbegavanje namirnica koje izazivaju upalu i one koje mogu dovesti do viška težine. Prekomerna težina stavlja stres na zglobove i izaziva dalje bolove i povrede, posebno u kolenima, kukovima i gležnjevima. Dodatna masnoća takođe ometa snagu mišića i može se integrisati u nedovoljno iskorišćene mišiće, smanjujući kvalitet mišića.

Ovo su namirnice koje treba izbegavati jer dodaju dodatne kalorije i izazivaju upalu, pogoršavajući simptome reumatoidnog artritisa. Stručnajci napominju da ove promene u ishrani nisu zamena za lečenje reumatoidnog artritisa, ali mogu ublažiti simptome.

Neke vrste crvenog mesa

Neke vrste crvenog mesa (džigerica, slanina, biftek) sadrže visok nivo zasićenih masti, što može pogoršati upalu i doprineti gojaznosti. Crveno meso takođe sadrži omega-6 masne kiseline, koje mogu doprineti upali ako se konzumira u prekomernoj količini. Neki ljudi sa reumatoidnim artritisom su prijavili da su im se simptomi poboljšali kada su eliminisali crveno meso iz ishrane.

S druge strane, nemasni komadi crvenog mesa (meso divljači) mogu obezbediti proteine i važne hranljive materije za osobe sa reumatoidnim artritisom, bez izazivanja dodatne upale. Riba je dobar alternativni izvor proteina. Neke ribe, kao što su losos, skuša, tunjevina, sardine i haringe, dobar su izvor omega-3 masnih kiselina jer smanjuju upalu i mogu, prema jednoj studiji, smanjiti oticanje zglobova.

Crveno meso takođe sadrži omega-6 masne kiseline, koje mogu doprineti upali ako se konzumira u prekomernoj količini
Crveno meso takođe sadrži omega-6 masne kiseline, koje mogu doprineti upali ako se konzumira u prekomernoj količinifoto: Shutterstock

Šećer i rafinisano brašno

Nivo šećera u krvi može porasti nakon što jedete jednostavne ugljene hidrate koje telo lako razlaže. Takva hrana uključuje slatke grickalice i pića, hleb i testenine od belog brašna i beli pirinač. Porast šećera u krvi podstiče telo da proizvodi proinflamatorne hemikalije zvane citokini, koji mogu pogoršati simptome RA ako zapaljenje utiče na zglobove. Ove namirnice takođe mogu izazvati povećanje telesne težine što na kraju dovodi do stresa na zglobove.

- Ne postoji prava zamena za ovu hranu, ali možete probati alternative bez glutena, što može biti od pomoći - kaže dr Vinisijus Dominges, reumatolog.

Pržena i prerađena hrana

Isključivanje pržene hrane može smanjiti nivo upale, tvrde istraživači sa Medicinskog fakulteta Mount Sinai. U svom istraživanju otkrili su da pržena hrana sadrži toksine koji se nazivaju krajnji proizvodi napredne glikacije (AGE), koji mogu povećati oksidaciju u ćelijama tela. Pržena hrana je takođe bogata mastima i može doprineti gojaznosti. Kao alternativu prženoj hrani, Domingues preporučuje korišćenje friteze na vrući vazduh i pečeno meso umesto prženog.

Takođe, prerađena hrana, od grickalica do gotovih jela, obično je puna sastojaka koji izazivaju upalu. Takvi proizvodi ili upakovane namirnice pune su šećera, rafinisanog brašna i zasićenih masti. Uvek pročitajte etiketu proizvoda da biste saznali nutritivnu vrednost i sastojke koje prerađena hrana sadrži kako biste mogli da izaberete onaj koji neće pogoršati simptome reumatoidnog artritisa.

Isključivanje pržene hrane može smanjiti nivo upale
Isključivanje pržene hrane može smanjiti nivo upalefoto: Shutterstock

Gluten

Gluten, protein koji se nalazi u žitaricama kao što su pšenica, raž i ječam, može doprineti upali kod nekih ljudi. Lekari veruju da efekat može biti još veći kod ljudi sa autoimunim poremećajem kao što je celijakija ili reumatoidni artritis.

Alkohol

Uticaj alkohola na reumatoidni artritis još uvek nije u potpunosti shvaćen. Prema jednoj studiji, umerena konzumacija alkohola smanjuje rizik od RA. Druga studija je pokazala slične rezultate - žene koje su pile više od tri čaše alkohola nedeljno imale su upola manji rizik od reumatoidnog artritisa od onih koje su to izbegavale. Ali konzumiranje previše alkohola može izazvati porast nivoa C-reaktivnog proteina (CRP) u telu.

CRP je snažan pokazatelj upale, a rezultati studije pokazuju da prekomerna konzumacija alkohola može povećati upalu i biti štetna za RA. Domingues napominje da ljudi koji uzimaju metotreksat za reumatoidni artritis treba da ograniče svoju potrošnju jer se većina lekova metaboliše u jetri, a ograničavanje unosa alkohola bi maksimiziralo funkciju jetre.

Prelena: O.M.

(izvor: everydayhealth.com/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track