Šta se dešava kada imate uvećanu matericu? Ginekolog otkiva sve simptome, uzroke i načine lečenja

Mnoge žene možda ne razmišljaju puno o svojoj materici dok ne primete nešto neobično. Za neke, uvećana materica može da bude tiha tegoba, dok za druge donosi niz neprijatnih simptoma koji otežavaju svakodnevni život.

Shutterstock

Možda se osećate kao da imate težinu u karlici, imate nepravilne cikluse ili često odlazite u toalet. Ove promene mogu da budu zbunjujuće i frustrirajuće, kaže dr Indrani Salanki, ginekološkinja iz Mumbaja, i otkriva sve što bi trebalo da znate o uvećanoj materici.

Prepoznavanje simptoma uvećane materice

Uvećana materica može da izazove razne simptome. Uobičajeni su bol ili pritisak u karlici, kao i osećaj težine. Takođe, žene često prijavljuju nepravilno menstrualno krvarenje, poput obimnijih ili dužih ciklusa, ili krvarenje između ciklusa, objašnjava dr Salanki.

- Pored toga, česta potreba za mokrenjem može da se javi kada materica pritisne bešiku, a nadutost ili zatvor mogu da budu posledica pritiska na creva. Bolovi u donjem delu leđa su još jedan uobičajen simptom zbog naslanjanja na okolne strukture, poput kičme - dodaje doktorka.

Shutterstock  Česta potreba za mokrenjem je jedan od mogućih simptoma

Uzroci uvećane materice

Postoji nekoliko uzroka uvećane materice, a neki od njih su:

  • Miomi: Miomi su nekancerogene izrasline u materici i najčešći su uzrok njenog uvećanja. Ovi izrasline mogu da variraju u veličini i broju. Prema podacima iz Kancelarije za zdravlje žena u SAD-u, između 20-80 odsto žena razvije miome u svojim 40-im i ranih 50-ih godina.
  • Adenomioza: Adenomioza, stanje u kojem se sluzokoža materice (endometrijum) infiltrira u mišićni sloj materice uzrokujući zadebljanje i uvećanjeje, je još jedan mogući uzrok. Žene sa adenomiozom često pate od jakih bolova u karlici i teških menstrualnih krvarenja, što može ozbiljno da utiče na kvalitet života, dodaje dr Salanki.
  • Kancer endometrijuma: U nekim slučajevima, kancer endometrijuma može da dovede do uvećanja materice. Iako je ređe od mioma ili adenomioze, to je ozbiljno stanje koje zahteva hitnu pažnju i lečenje.
  • Trudnoća: Tokom trudnoće, materica prirodno raste kako bi se prilagodila rastućem fetusu. Ova ekspanzija je normalna i zdrava, ali je važno da žene prepoznaju razliku između normalnih promena u vezi sa trudnoćom i potencijalnih zdravstvenih problema.

Lečenje uvećane materice

Lečenje uvećane materice zavisi od uzroka:

  • U slučajevima mioma ili adenomioze, lekari mogu da preporuče lekove, hormonsku terapiju ili hirurški zahvat, kao što je miomektomija (uklanjanje mioma) ili histerektomija (uklanjanje materice) u težim slučajevima.
    Minimalno invazivne procedure, poput embolizacije uterine arterije (umetanje malih čestica koje blokiraju protok krvi do obolelog tkiva), takođe mogu da budu efikasne u smanjenju simptoma.
    U slučajevima kancera, lečenje obično uključuje hirurgiju, hemoterapiju ili radioterapiju.
Shutterstock  Rano postavljanje dijagnoze i lečenje su ključni

Ne ignorišite simptome

Uvećana materica može da dovede do niza simptoma i ukaže na zdravstvene probleme koji zahtevaju pažnju, navodi doktorka.

- Žene koje imaju neuobičajene simptome, poput bolova u karlici, nepravilnog krvarenja ili česte potrebe za mokrenjem, ne bi trebalo da oklevaju da se konsultuju sa lekarom. Rano postavljanje dijagnoze i lečenje su ključni za kontrolu simptoma i sprečavanje komplikacija - poručuje dr Salanki. 

Pripremila: N.L.

Izvor: Onlymyhealth.com/zdravlje.kurir.rs