Rak materice, tačnije endometrijuma, je jedan od češćih oblika raka koji uglavnom pogađa žene srednjih godina, kao i one starije.

Rak materice je tumorska promena unutrašnjeg sloja odnosno sluznice materice, poznatog još po imenu endometrijum. Rak endometrijuma nije jedini karcinom koji može da se formira u ovom organu, tu su i neke druge vrste, poput sarkoma. Na sreću, to su izuzetno retke vrste tumora.

Razlikuje od nekih drugih vrsta raka po tome što možete da daje simptome u vrlo ranim fazama bolesti, što je posebno korisno, ali i važno da posetite lekara kada ih primetite.

Bilo koji od ovih simptoma ne znači automatski da imate tumor, samo sugeriše da je vreme da zakažete pregled kod svog ginekologa. Sledi sedam najčešćih simptoma.

Nepravilno vaginalno krvarenje ili sekret

Nepravilno vaginalno krvarenje je najčešći simptom raka materice u ranoj fazi ili u fazi u kojoj se još nije proširio na druge delove tela. Oko 90 odsto žena sa rakom endometrijuma prijavljuje ovaj simptom.

profimedia0402185409.jpg
Profimedia 
krvarenje je najčešći simptomfoto: Profimedia

Ovo krvarenje se javlja kada rak raste na unutrašnjem sloju materice, uzrokujući njegovo zadebljanje. To zadebljanje podstiče odbcivanje površinskih ćelija endometrijuma.

Nepravilno krvarenje može da se javi:

U zavisnosti od perioda, krvarenje može da bude u vidu mrlja ili obilnije, crvene boje ili da izgleda kao smeđi sekret. U malom broju slučajeva moguće je nema vidljive krvi u sekretu.

Nepravilno vaginalno krvarenje je mnogo verovatniji znak raka nakon menopauze nego pre nje. Kod žena u postmenopauzi, to je definitivno znak za uzbunu.

Bol u karlici

Rak materice može da izazove bol u karlici u određenim okolnostima, recimo kada pritiska obližnje strukture i nerve. Bol takođe može da se javi kada se tumor proširi izvan materice u karlicu ili stomak. U nekim slučajevima, ovo širenje može da dovede do nakupljanja tečnosti (u karlici ili stomaku), što može da stvori nelagodnost.

adenomioza-shutterstock-1254094441.jpg
Shutterstock 
bol se javlja kada tumor pritiska obližnje strukture i nervefoto: Shutterstock

U nekim slučajevima, telo prepoznaje tumor u materici kao abnormalnost i počinje da se grči u pokušaju da ga izbaci.

Bol može da bude kontinuiran ili da dolazi i odlazi. Može se čak javiti tokom odnosa ako postoji spoljašnji pritisak. Intenzitet bola, međutim, nije ujednačen: neke pacijentkinje više osećaju nelagodnost nego stvarni bol, dok druge mogu da osećaju oštriji bol.

Nadutost

Nadutost je mnogo češći simptom raka jajnika nego raka materice, ali je moguće da se javi tamo gde se rak proširio iz materice u stomak. Ovo uzrokuje nakupljanje tečnosti u stomaku, zvano ascites, a simptomi su tvrd, otečeni stomak.

Ponekad kada je tumorska masa dovoljno velika, samo njeno prisustvo može da izazove subjektivni osećaj nadutosti.

Stomačni problemi

Stomačni problemi najčešće se javljaju u kasnijim fazama, kada se tumor proširi van materice. Ovo može ponekad da blokira delove creva i spreči normalan prolazak stolice izazivajući probleme koji uključuju:

untitled1.jpg
Shutterstock 
stomačni problemi od dijareje do zatvorafoto: Shutterstock

Osobe koje su imale operacije u abdomenu ili terapiju zračenjem su u većem riziku od ovih simptoma.

Nenamerno gubljenje težine

U kasnijoj fazi može da dođe do gubitka kilograma, kada tumor pritiska želudac i čini da se osećate sitima čak i kada niste mnogo jeli.

Bilo koja vrsta uznapredovalog kancera može da izazove upalu u telu koja remeti normalne metaboličke procese i utiče na ponašanje citokina, malih proteina koji regulišu imuni sistem. Ovi procesi mogu da dovedu do prebrze razlaganje mišića i masti.

stres-i-apetit-shutterstock-2339703293.jpg
Shutterstock 
gubitak apetita usled upalefoto: Shutterstock

Ova upala na kraju može da smanjiti apetit.

Povećana potreba za mokrenjem

Ako tumor postane dovoljno veliki, može da pritisne bešiku, koja u tom slučaju ne može da se napuni kao obično, što može da stvori potrebu da je češće praznite. Iako možete da osećate potrebu za češćim mokrenjem, možda ćete imati slab mlaz.

Možda nećete imati nikakve simptome

Dok većina žena kojima je dijagnostikovan rak materice ima abnormalno vaginalno krvarenje, neke nemaju nikakve simptome. Druge mogu samo da se osećaju generalno loše, bez ičeg specifičnog na šta mogu da ukažu.

Izostanak simptoma leži u činjenici da je materica napravljena tako da može da se proširi - na primer, da primi tumor u slučaju raka - bez značajnih posledica za obližnje strukture.

Kada se obratiti lekaru?

Ako primetite bilo koji od opisanih simptoma, važno je da se obratite lekaru što je pre moguće. Rano otkrivanje i lečenje mogu značajno da poboljšaju ishod i kvalitet života.

Pripremila: N.L.

Izvor: Health.com/Zdravlje.kurir.rs