Hit tretmani u lečenju inkontinencije: Ne čekajte da dođete u situaciju da ne možete u šetnju bez dnevnog uloška
Foto: Shutterstock, Privatna Arhiva

PRIM. DR Biljana Živaljević, ginekolog

Hit tretmani u lečenju inkontinencije: Ne čekajte da dođete u situaciju da ne možete u šetnju bez dnevnog uloška

Zdravlje žena -

O nevoljnom oticanju mokraće kod žena retko se govori, mnogo češće ćuti jer je žene stid. Ipak rešenja postoje, i ima ih nekoliko, ali ono što otežava lečenje jeste što se žene dosta kasno javljaju.

Kada zamislite situaciju u kojoj se nasmejete, zakašljete ili napnete i mokraća sama krene – zvuči kao neprijatnost. Nažalost neke dame taj problem ne zamišljaju, one ga svakodnevno imaju. Smatra se da svaka deseta žena u Evropi povremeno pogođena urinarnom inkontinencijom (UI).

- Urinarna inkontinencija je stanje kada pacijentkinja ne može da kontroliše mokrenje, odnosno stanje gde ili u miru ili pri naporu nevoljno pusti mokraću. Postoje urgentna i stres inkontinencija urina, a može se javiti i kao kombinovana - kaže ginekolog prim dr mr sci med Biljana Živaljević.

prim dr mr sci med Biljana Živaljević
prim dr mr sci med Biljana Živaljevićfoto: Privatna Arhiva

Kod stres inkontinencije provokator je bilo kakvo naglo povećanje pritiska u trbušnoj duplji – smejanje, kijanje, trčanje, fizička aktivnost, vežbanje, dok kod urgentne inkontinencije nema tog prethnodnog napora (stresa), nego osoba oseti iznenadni poziv za mokrenjem. Tu je još karakterističan kao provokacioni faktor zvuk mlaza vode.

- Češća je stres inkontinencija urina i ona se može javiti u svim životnim dobima, dok se urgentna inkontinencija javlja obično kod starijih žena. Problem se generalno javlja zbog slabosti mišića karličnog dna i zbog poremećaja statike između mokraćne bešike i uretre - navodi doktorka.

Faktori rizika

UI se najčešće javlja kod žena koje su se vaginalno porodile i rodile krupnu decu (preko četiri kilograma). Takođe nepovoljni faktori su i povećana telesna težina, kao i fizička neaktivnost.

Kombinovana UI se uglavnom javlja kod u perimenopauzi i menopauzi
Kombinovana UI se uglavnom javlja kod u perimenopauzi i menopauzifoto: Profimedia

- Kombinovana UI se uglavnom javlja kod u perimenopauzi i menopauzi, između ostalog, i zbog atrofičnih promena u vulvovaginalnoj regiji koje su uzrokovane menopauzom - objašnjava ginekolog.

Dijagnoza i lečenje

Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom, urodinamskim ispitivanjima i eventualnim laboratorijskim nalazima, kako bi se isključila urinarna infekcija.

- Lečenje urinarne inkontinencije može da bude konzervativno, medikamentozno i operativno. Ukoliko se radi o blago izraženoj UI, savetuju se Kegelove vežbe, kao i vežbe za jačanje mišića karličnog dna.

Kod srednje izražene UI mogu se primeniti nove metode, a to su laserska rejuvenacija vagine (podmlađivanje) kao i PRP tretmani (podmlađivanje krvnom plazmom).

terapijske opcije, od vežbanja do operacije, zavise od težine problema
terapijske opcije, od vežbanja do operacije, zavise od težine problemafoto: Shutterstock

- Ove metode su hit u svetu, a poslednjih godina se primenjuju i kod nas. Prednost ovih metoda je što su bezbolne, oporavak kratko traje i rade se u ambulantnim uslovima. Za lasersku rejuvenaciju se predlažu obično tri tretmana u seriji, a potom po jedan tretman održavanja jednom godišnje. PRP tretmani su se takođe pokazali kao vrlo delotvorni. Rade se 2-3 tretmana, a potom se ponavljaju na šest meseci do godinu dana. Ponekad je potrebno uraditi i kombinaciju lasera i PRP tretmana - objašnjava naša sagovornica.

Operativo rešenje

Ukoliko se radi o spadu mokraćne bešike 3. ili 4. stepena, kao i o prolapsu uterusa, onda se problem rešava operativnim putem, odnosno ili se radi prednja i zadnja vaginalna plastika ili vaginalna histerektomija.

- Takođe se može raditi i plasiranje mrežice ili traka u cilju podizanja mokraćne bešike. To su već ozbiljne operacije koje se rade u bolničkim uslovima, zahtevaju duži oporavak i nisu uvek uspešne - otkriva dr Biljana Živaljević i poručuje:

- Nemojte čekati da dođete u situaciju da ne možete da izađete u šetnju bez dnevnog uloška. Ima rešenja za ovaj problemi, samo je potrebno da se javite svom ginekologu sa pojavom prvih simptoma.

Nataša Lazović

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track