3 stvari koje ne bi trebalo da radite ako imate pejsmejker: Kardiolog otkriva zašto je to važno

Pejsmejker je svojevrsni "vodič srca"– tzv. elektrostimulator srca. To je zapravo aparat koji se ugrađuje kod pacijenata koji imaju veliko usporenje rada srca, a ponekad i u slučaju aritmija. Kad se ugradi srce ponovo radi kako treba, ali postoje neke stvari koji više nikada neće biti iste.

Shutterstock

Prof. dr Siniša Pavlović, kardiolog objašnjava kod kojih stanja je indikovana ugradnja pejsmejkera

- Postoji nekoliko bitnih stvari, a prva i najvažnija je pejsmejker. Ova terapija obuhvata tri uređaja koji su, na neki način, u različitim indikacionim područjima. Jedan uređaj koristi se pri preterano sporom srčanom radu i te pejsmejkere zovemo antibradikardni. Drugi je indikovan pri stanjima u kojima postoji potreba da pacijent u sebi ima aparat koji je kao integrisana lična hitna pomoć sa defibrilitarom. To su pejsmejeker defibrilatori namenjeni pacijentima koji imaju veliki rizik nastanka poremećaja srčanog ritma koji mogu biti životno ugrožavajući. Treća grupacija uređaja je najmlađa u ovoj grupi. To su resihronizacioni pejsmejkeri koji se ugrađuju grupi pacijenata koji imaju određene električke fenomene na srcu blok grane leve hisnopa. To znači da se postoji kombinacija srčane slabosti i usporenog provođenja impulsa kroz srce - kaže prof. dr Siniša Pavlović.

Shutterstock  Pejsmejker je aparat koji se ugrađuje kod pacijenata koji imaju veliko usporenje rada srca, a ponekad i u slučaju aritmija


Pejsmejker je prvi put implantiran 1958. godine u Karolinska univerzitetskoj bolnici u Stokholmu. Ovu operaciju je obavio doktor Ake Sening na pacijentu koji je imao 43 godine i bio je u veoma teškom stanju. Operacija je uspela i pacijent se nakon toga decenijama dobro osećao.

Prema rečima doktora Pavlovića postoje 3 stvari koje ne bi smeli da rade ljudi kojima se ugradi pejsmejker: 

Da istežu ramena, da rade zgibove

Zato što to može da dovede do pomeranja elektrode pejsmejkera. Kad se to desi moguće je da se pojavi nesvestica kao signal da nešto nije u redu, pa je potrebno da odmah odete na kontrolu. 

Da preskaču kontrole

Nakon ugradnje pejsmejkera trebalo bi da imate redovne provere na svakih 3 - 12 meseci kako biste osigurali da sve funkcioniše dobro. Specijalista će proveriti bateriju, postavke pejsmejkera, električni impuls i uticaj tih impulsa na srce

Da ignorišu simptome

Nakon ugradnje pejsmejkera srce konačno radi kako treba. Ali to ne znači da ignorišete simptome kao što su aritmija, vrtoglavica, nesvestica ili otežano disanje. Čim se jave ovi simtomi - javite se lekaru. 

Pripremila: Violeta Nedeljković