Korona i srce: Kardilog otkriva 3 razloga zašto je pregled nakon preležane bolesti obavezan

Iako se pandemija COVID-19 u velikoj meri povukla iz svakodnevnih razgovora, ovaj virus i dalje ima značajan uticaj na zdravlje, naročito kod pacijenata sa postojećim kardiovaskularnim problemima.

Shutterstock

Mnoge osobe koje su preležale koronu nastavljaju da osećaju posledice po svoje srce i vaskularni sistem, a kardiolozi beleže porast pacijenata sa komplikacijama koje su povezane sa virusom. Čak i blaži oblici bolesti mogu da ostave trag na srcu, što je razlog za povećan oprez i redovne preglede.

Dr Bojan V. Ilisić, jedan od vodećih stručnjaka za interventnu kardiologiju, na Instagramu objašnjava zašto bi pacijenti, čak i nakon oporavka od korone, trebalo da se obrate kardiologu zbog mogućih komplikacija.

- Iako se sada gotovo ne govori o COVID-u, on je i dalje prisutan, a kod pacijenata sa kardiovaskularnim bolestima izaziva niz tegoba. Ponovo primećujemo porast broja slučajeva, i očekujemo povećan broj pacijenata koji će zbog posledica infekcije morati na pregled kod kardiologa - ističe dr Ilisić.

Shutterstock  Od korona virusa strada i srce

Prema njegovim rečima, postoje tri glavna simptoma zbog kojih bi pacijenti trebalo da se obrate specijalisti:

  • Povećan zamor- Mnogi pacijenti osećaju izrazit umor, čak i mesecima nakon preležane bolesti. Ovaj simptom može da ukazuje na opterećenje srca i slabiju funkciju mišića koji pumpaju krv.
  • Poremećaj srčanog ritma - Drugi česti simptom su aritmije, koje pacijenti primećuju kao ubrzan rad srca, preskakanje otkucaja ili nepravilne srčane udare.
  • Oticanje nogu i bolovi u ekstremitetima - Ovi simptomi mogu da budu znak smanjenog protoka krvi ili zadržavanja tečnosti, što je često posledica oslabljene srčane funkcije.

Problemi su i dalje tu

Dr Ilisić naglašava da, uprkos tome što su noviji sojevi korone blaži, postinfektivne komplikacije ne treba shvatati olako.

Shutterstock  Novi sojevi jesu blaži, ali ih ne treba shvatati olako ako ste srčani bolesnik

- Posle svih talasa i različitih sojeva, stekli smo značajno iskustvo u lečenju pacijenata sa kardiovaskularnim komplikacijama povezanim sa koronom. Svaki soj ima svoje specifičnosti, ali su problemi sa srcem i dalje prisutni i zahtevaju adekvatan pregled i lečenje - naglašava i dodaje:

- Sve osobe koje su preležale COVID-19 i imaju navedene simptome obavezno bi trebalo da obave kardiološki pregled, jer pravovremeno otkrivanje problema može značajno da smanji rizik od ozbiljnijih posledica po srce.

Pripremila: Nataša Lazović