Potrebne su decenije da se problem sa srčanim zaliscima manifestuje, a kada se javi, treba ga vrlo ozbiljno shvatiti.

Problem sa srčanim zaliscima je malo delikatnija oblast, jer se obično prepoznaje jako kasno, ako se ne rade preventivni pregledi, kaže na Instagramu kardiolog prof. dr Siniša Pavlović. Dovoljno je čak da lekar prisloni stetoskop uz grudni koš pacijenta i da registruje da su srčani tonovi izmenjeni i da postoje šumovi.

- Ne treba, naravno, ni sve šumove proglasiti problemom s srčanim zaliscima, jer postoje aspekti funkcionalnih šumova koje nekada viđamo kod mlađih osoba i dece i to ne znači da su zalisci bolesni - napominje doktor.

Dve decenije kasnije

Ono što je interesantno za zaliscima jeste da se bolest, recimo mitralnog zaliska, koji se nalazi između leve pretkomore i leve komore, obično postepeno razvija, te je potrebno nekih 15-20 godina da dođe do simptoma.

srce-shutterstock-153340682.jpg
Shutterstock 
kod mitralnog zaliska se prvo javlja aritmijafoto: Shutterstock

- Najčešće se kod tog obolelog zaliska desi da pacijent dobije poremećaj srčanog ritma, pa kada krenemo da tragamo za urocima tog poremećaja ritma i kada se uradi ultrazvuk, registruje se da je problem sa zaliskom - objašnjava prof. dr Pavlović.

Tri decenije kasnije

Sa aortnim zaliskom je "još gore". Nekad pacijenti po 25-30 godina nose ovaj problem pre nego što se on manifestuje.

- Simptomi su uglavnom zamaranje, poremećaj srčanog ritma, nekada i nesvestica, jer suženje aortnog zaliska dovedi do toga da padne pritisak krvi koja ide prema mozgu. Osnova za bilo koji gubitak svesti jeste, mi lekari kažemo, hipoksija mozga. To znači da ima manjka kiseonika u mozgu u tom trenutku i zbog toga će doći do gubitka svesti. To će se desiti ako je jako uzak aortni zalistak - navodi kardiolog.

Sumira da su potrebne decenije da se problem sa srčanim zaliscima manifestuje, a kad se javi, treba vrlo ozbiljno tome pristupiti, poručuje.

Pripremila: Nataša Lazović