Danas je Svetski dan hrane: Nutricionista otkriva kako jesti zdravo u 10 koraka

Svetski dan hrane je prava prilika da se podsetimo koliko je važno šta jedemo, a zdrave navike mogu lako da se usvoje uz malo planiranja.

Shutterstock, Screenshot

Iako danas imamo široki izbor namirnica na svakom koraku, često biramo pogrešne stvari - previše brze hrane, gaziranih pića i grickalica, a rezultat su gojaznost, dijabetes i druge zdravstvene tegobe koje su sve češće, čak i kod mladih, upozorana nutricionista Branka Mirković.

- Nažalost, previše ljudi se oslanja na brzu i industrijski prerađenu hranu, zaboravljajući da zdrava ishrana ne mora da bude komplikovana ili skupa. Kada se zdravo hranimo, ne samo da bolje izgledamo, već i naše telo bolje funkcioniše - imamo više energije, bolju koncentraciju i jači imunitet - navodi naša sagovornica.

Zdrave navike mogu lako da se usvoje uz malo planiranja i savesnijeg odnosa prema onome što jedemo, ističe nutricionista i otkriva 10 koraka koji mogu da vam pomognu da se zdravije hranite svakog dana.

Kupujte i pripremajte hranu kod kuće

Na taj način kontrolišete kvalitet namirnica koje unosite. Gotova hrana iz prodavnica često sadrži jeftine sastojke, previše masnoća, šećera i aditiva, što dugoročno može loše da utiče na vaše zdravlje.

Shutterstock  Kuvanjem kontrolišete kvalitet namirnica

Planirajte obroke za celu nedelju i napravite spisak za kupovinu

Ovako možete da izbegnete kupovinu nepotrebnih stvari i osigurate da uvek imate na raspolaganju sve neophodne grupe namirnica - proteine, mlečne proizvode, povrće i voće.

Obavezno čitajte deklaracije na proizvodima

Iako nekada deluju komplikovano, deklaracije sadrže važne informacije o sastavu hrane. Obratite pažnju na kvalitet sastojaka, rok trajanja, kao i da li je ambalaža neoštećena.

Kupujte sezonsko voće i povrće

Sezonske namirnice su sveže, bogate hranljivim materijama, a često i povoljnije. Lokalno uzgajano povrće je manje tretirano hemikalijama i duže zadržava hranljive sastojke.

Shutterstock  Sezonsko je uvek ukusnije, zdravije i jeftinije

Izaberite smrznuto povrće van sezone

Ako ne možete da nađete sezonsko, smrznuto povrće je odlična alternativa, jer zadržava većinu vitamina i minerala, a uvek ga možete imati pri ruci.

Ne verujte uvek takozvanim “zdravim” hlebovima

Skupi hlebovi koji se reklamiraju kao integralni ili zdravi često su samo obojeni, sadrže ulja i aditive. Pre kupovine proverite sastojke.

Birajte zdravije metode pripreme hrane

Izbegavajte prženje u dubokom ulju. Bolje opcije su kuvanje, pečenje ili priprema hrane na pari. Koristite kvalitetna ulja umereno.

Profimedia  Smrznuto povrće zadržava većinu vitamina i minerala

Jedite voće sveže ili zamrznuto

Preskočite prerađeno voće jer ono gubi većinu hranljivih materija tokom obrade. Sveže ili zamrznuto voće zadržava sve potrebne vitamine i minerale.

Koristite kvalitetno posuđe za kuvanje

Izbegavajte oštećeno posuđe koje može da oslobađa štetne materije tokom pripreme hrane. Dobro posuđe doprinosi očuvanju hranljivih sastojaka.

Shutterstock  Postepeno usvajanje zdravih navika donosi dugoročne koristi

Postepeno uvodite zdrave navike

Promene u ishrani mogu da budu izazov, ali ih uvodite postepeno i ne preduzimajte previše radikalne promene odjednom. Postepeno usvajanje zdravih navika donosi dugoročne koristi za vaše zdravlje.

- Zdrava hrana je kada možete odmah da vidite od koje namirnice je napravljena. Meso treba da je pečeno, kuvano ili dinstano, a ne pohovano, dok bi povrće trebalo da ima što sličniju boju, teksturu i ukus svežem povrću. Pasulj i ostale mahunarke mogu da se jedu bez mesa ili sa malo dimljenog mesa, a ne da se od istog ne vidi pasulj. Problem je prekuvana, prepržena, pohovana, masna hrana, gde su se ukusi i mirisi izgubili, pa se dodaju pavlaka, majonez i kečap - poručuje Branka Mirković.

Nataša Lazović

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.