Često vas muče gasovi i nadimanje? Uradite ovaj jednostavan kućni test

Kućni test koji vas upozorava da obratite više pažnje na sopstveno zdravlje i promenite neke životne navike.

Shutterstock

Imate gasove i nadimanje? Evo fantastičnog kućnog testa za zdravlje creva koji je na svom Instagram nalogu podelila Jelena Pak, diplomirani naturopata. 

Prva stvar, ujutru čim se probudite rastvorite četvrtinu kašičice sode bikarbone u čaši vode i popijte. Trebalo bi da podrignete u roku od dva minuta. Ako vam treba pet minuta ili više, možda imate nizak nivo želudačne kiseline.

Nizak nivo ove kiseline zapravo je povezan sa gasovima, nadimanjem, problemima sa varenjem, kandidom, prisustvom neželjenih organizama, parazitima i sindromom propustljivih creva. 

Shutterstock  Četvrtinu kašičice sode bikarbone rastvorite u čaši vode

Šta činiti dalje ako je rezultat testa pet i više minuta?

Ako sumnjate da imate nizak nivo želudačne kiseline, najbolje je konsultovati stručnjaka. On može da preporuči dalje pretrage, kao što su testovi za funkciju želuca (npr. test na heliko bakteriju ili test kiselosti želuca).

U međuvremenu, fokusirajte se na hranu koja podstiče lučenje želudačne kiseline, poput kiselih namirnica (limun, jabukovo sirće), đumbira i fermentisanih namirnica. Izbegavajte velike obroke i hranu koja stvara gasove.

Ako je problem propustljivih creva ili loše varenje, probiotici i enzimi mogu da pomognu u balansiranju crevne flore i poboljšanju varenja.

Pripremila: Nataša Lazović