Nadutostje česta pojava koja mnogima stvara osećaj nelagode, pritiska i punoće u stomaku. Iako nije ozbiljno stanje, može značajno da utiče na svakodnevni život, a krivca treba tražiti pre svega u nepravilnoj ishrani, ali i u hormonalnoj neravnoteži, stresu i antibioticima.

- Iako je povrće neophodno za zdravu ishranu, neke vrste mogu da izazovu gasove i nelagodu - kaže na Instagramu nutricionista Nataša Aleksić i otkriva vrste koje bi trebalo izbegavati, kao i one koje možete slobodno da jedete bez straha od toga da vam stomak izgleda kao balon.

stockphotofreshgreengardencabbageonrusticwoodenbackground380345182.jpg
Shutterstock Generalno, sve kupusnjače izazivaju nadimanje

Povrće koje izaziva nadimanje

  • KupusBogat je vlaknima i prirodnim šećerima (kao što je rafinoza) koji se fermentišu u crevima, što dovodi do nadimanja
    Karfiol: Sadrži složene šećere koje je teško svariti, što često izaziva gasove
    Brokoli: Sličan karfiolu, sadrži složene šećere i vlakna koja mogu da izazovu tegobe
    Crni luk i beli luk: Oboje sadrže fruktane, vrstu složenih ugljenih hidrata koji su teški za varenje 
    Pasulj: Dobro poznat po izazivanju gasova zbog oligosaharida (posebno rafinoze), koje bakterije u crevima fermentišu
naitak-sok-voce-djumbir-sargarepa.jpg
Shtutterstock Šaragarepa je lagana za varenje

Povrće koje smanjuje tegobe

  • Krastavac: Bogat vodom, lako svarljiv, pomaže u hidrataciji i smanjuje nadimanje
    Tikvice: Lagane za varenje, sadrže puno vode i smiruju stomčne tegobe 
    Šargarepa: Iako sadrži vlakna, ona su blaga za stomak, pa ovo povrće obično ne izaziva nadimanje
    Spanać: Sadrži lako svarljiva vlakna i visok procenat vode, pomaže u hidrataciji 
    Paprike: Lagane i bogate vodom, retko izazivaju nadimanje
    Celer: Zbog visokog sadržaja vode i niskog nivoa vlakana, celer pomaže u smanjenju zadržavanja tečnosti i nadimanja

Mali trikovi

Topla voda i limun - ujutro popijte čašu tople vode u koju ste dodali malo soka od limuna - tako ćete razbuditi probavni sistem i doprineti njegovom boljem radu.

Jutarnja joga - neki položaji ove drevne veštine mogu da stimulišu rad probavnog sistema. Lezite na leđa, savijte desno koleno i povucite ga prema grudima. Duboko udahnite i na izdisaj dignite glavu i ramena sa poda, a koleno približite nosu. Ostanite u toj poziciji nekoliko sekundi i vratite se u početni položaj. Ponovite opisanu vežbu tri puta desnom nogom, a potom i tri puta levom.

joga-shutterstock-645183559.jpg
Shutterstock Vežba za bolju probavu

Jedite polako – ako vam je teško da polako žvaćete, pokušajte da odložite viljušku kada su vam usta puna. Ako ispraznite svoj tanjir pre svih ostalih za stolom, verovatno jedete prebrzo. Svaki obrok treba da traje dvadesetak minuta.

Ne pijte tokom jela - ma kako da je važno da tokom dana pijete mnogo tečnosti, nemojte to da radite tokom obroka. Pijući je tokom jela spirate hranu prebrzo i na taj način razvodnjavate dobre bakterije i sprečavate ih da pomognu telu da dobro svari hranu.

Pripremila: Nataša Lazović