Često vas muči nadutost? Nuticionista otkriva koje povrće izaziva tegobe, a koje ih smiruje
Iako je ova vrsta namirnica neophodna za zdravu ishranu, neke vrste mogu da izazovu gasove i nelagodu.
Nadutostje česta pojava koja mnogima stvara osećaj nelagode, pritiska i punoće u stomaku. Iako nije ozbiljno stanje, može značajno da utiče na svakodnevni život, a krivca treba tražiti pre svega u nepravilnoj ishrani, ali i u hormonalnoj neravnoteži, stresu i antibioticima.
- Iako je povrće neophodno za zdravu ishranu, neke vrste mogu da izazovu gasove i nelagodu - kaže na Instagramu nutricionista Nataša Aleksić i otkriva vrste koje bi trebalo izbegavati, kao i one koje možete slobodno da jedete bez straha od toga da vam stomak izgleda kao balon.
Povrće koje izaziva nadimanje
- Kupus: Bogat je vlaknima i prirodnim šećerima (kao što je rafinoza) koji se fermentišu u crevima, što dovodi do nadimanja
Karfiol: Sadrži složene šećere koje je teško svariti, što često izaziva gasove
Brokoli: Sličan karfiolu, sadrži složene šećere i vlakna koja mogu da izazovu tegobe
Crni luk i beli luk: Oboje sadrže fruktane, vrstu složenih ugljenih hidrata koji su teški za varenje
Pasulj: Dobro poznat po izazivanju gasova zbog oligosaharida (posebno rafinoze), koje bakterije u crevima fermentišu
Povrće koje smanjuje tegobe
- Krastavac: Bogat vodom, lako svarljiv, pomaže u hidrataciji i smanjuje nadimanje
Tikvice: Lagane za varenje, sadrže puno vode i smiruju stomčne tegobe
Šargarepa: Iako sadrži vlakna, ona su blaga za stomak, pa ovo povrće obično ne izaziva nadimanje
Spanać: Sadrži lako svarljiva vlakna i visok procenat vode, pomaže u hidrataciji
Paprike: Lagane i bogate vodom, retko izazivaju nadimanje
Celer: Zbog visokog sadržaja vode i niskog nivoa vlakana, celer pomaže u smanjenju zadržavanja tečnosti i nadimanja
Mali trikovi
Topla voda i limun - ujutro popijte čašu tople vode u koju ste dodali malo soka od limuna - tako ćete razbuditi probavni sistem i doprineti njegovom boljem radu.
Jutarnja joga - neki položaji ove drevne veštine mogu da stimulišu rad probavnog sistema. Lezite na leđa, savijte desno koleno i povucite ga prema grudima. Duboko udahnite i na izdisaj dignite glavu i ramena sa poda, a koleno približite nosu. Ostanite u toj poziciji nekoliko sekundi i vratite se u početni položaj. Ponovite opisanu vežbu tri puta desnom nogom, a potom i tri puta levom.
Jedite polako – ako vam je teško da polako žvaćete, pokušajte da odložite viljušku kada su vam usta puna. Ako ispraznite svoj tanjir pre svih ostalih za stolom, verovatno jedete prebrzo. Svaki obrok treba da traje dvadesetak minuta.
Ne pijte tokom jela - ma kako da je važno da tokom dana pijete mnogo tečnosti, nemojte to da radite tokom obroka. Pijući je tokom jela spirate hranu prebrzo i na taj način razvodnjavate dobre bakterije i sprečavate ih da pomognu telu da dobro svari hranu.
Pripremila: Nataša Lazović
Da li su urme ozloglašene za sve koji imaju dijabetes ili insulinsku rezistenciju? Nutricionisti otklanjaju dilemu