Sinusi su šupljine ispunjene vazduhom, okružene kostima koje okružuju nos. U tim šupljinama stvara se mukus ili sluz koja se sliva u nosnu šupljinu, a ako je unutrašnjost tih kanala otečena dolazi do kongestije ili zapušenja sinusa, što izaziva bol i infekciju. Istraživanja pokazuju da je učestalost ove tegobe značajno porasla u poslednjih desetak godina.

Sinusitis se obično deli na tri podvrste:

Akutna upala sinusa traje manje od tri nedelje. Ova vrsta sinusitisa obično počinje kao prehlada, koja se potom razvija u bakterijsku infekciju. Alergije, zagađenje i različiti problemi sa nosem, kao i određene bolesti, takođe mogu da budu među uzročnicima.

Hronična upala sinusa obično traje najmanje tri do osam nedelja, a može da se produži na više meseci ili čak godina. Može se razviti kao posledica čestih akutnih upala sinusa, naročito neadekvatno lečenih. Osobe s alergijom često razvijaju hronični sinusitis. Faktori rizika za pojavu su i polipi u nosu, devijacija nosnog septuma, kao i deformiteti nosa i nosnih kostiju.

krvarenje-iz-nosa-kao-znak-hipertenzije-shutterstock-2262366921.jpg
Shutterstock Alergije, zagađenje i različiti problemi sa nosem su neki od uzročnika

Recidivirajući sinusitis javlja se u obliku nekoliko akutnih upala tokom godine.

Simptomi sinusitisa i lečenje

Simptomi sinusitisa uključuju zapušen nos, sekreciju sluzi, pritisak, bol, povišenu temperaturu, umor i iscrpljenost, kao i glavobolje. Vrlo često dolazi do tzv. postnazalnog slivanja, odnosno slivanja sluzi iz sinusa u grlo. U težim slučajevima može da se javi bol u uhu i vratu, zubobolja, gubitak čula mirisa, kao i suzenje iz očiju.

Lečenje sinusitisa obično uključuje antibiotike, dekongestive koji smanjiju otok i tablete protiv bolova. Preporučuju se i inhalacije, upotreba fiziološkog rastvora koji se ubrizgava u nos, ovlaživači vazduha, kao i topli oblozi na bolnim mestima. Tokom akutne infekcije, preporučuje se boravak u prostoriji sa stabilnom temperaturom. Osim ove, uglavnom simptomatske terapije, od posebne koristi može da bude i preventivna strategija usmerena na jačanje imuniteta.

Kako sprečiti upalu sinusa?

Inhalirajte se

Tradicionalni narodni recept preporučuje inhalaciju sa sveže skuvanim čajem od cvetova kamilice, u koji su dodate tri velike kašike morske soli. Pokrijte glavu peškirom, nagnite se nad posudu i dišite na nos. Sigurno ćete se osećati bolje. Brzi način za negu nosne šupljine može da bude i redovna upotreba spreja sa fiziološkim rastvorom koji se može kupiti u apotekama. Preporučuje se i ispiranje nosa slanim rastvorom uz pomoć posebne posudice.

inhalacija-shutterstock-2143408365.jpg
Shutterstock Inhalirajte se čajem od kamilice

Antioksidansi i prirodni stimulatori imuniteta 

Od pomoći može da bude uzimanje vitamina A, C, E, cinka i selena, kao i drugih prirodnih imuno-stimulatora poput ehinacee, beta-glukana, matičnog mleča, belog luka i probiotskih bakterija. Preporučuje se i učestalo ispijanje čajeva od koprive i korena sladića. Aktivne supstance ovih biljaka imaju protivupalna i imunostimulativna svojstva.

Uz antibiotike uzimajte i probiotike

Osobe koje su na antibiotskoj terapiji imaju smanjen broj "dobrih" bakterija u crevnoj mikroflori. Zato se uz ovu terapiju često preporučuju fermentisani mlečni proizvodi koji sadrže "dobre" bakterije ili probiotici, koji takođe jačaju imunitet. Imajte na umu da uzimanje antibiotika i probiotika treba da bude u razmaku od oko tri sata.

keleraba-supa.jpg
Shutterstock Pileća supa otpušuje nos

Prirodni dekongestivi

Poznato je da nije dobro preterivati sa farmakološkim dekongestivima poput kapi za nos. Zato je korisno znati da postoje i prirodna sredstva za otpušavanje nosa. Možda zvuči neočekivano, ali to je pileća supa. U uglednom naučnom časopisu The New England Journal of Medicine objavljeno je istraživanje koje je dokazalo da pileća supa ima blaga antibiotska i dekongestivna svojstva. Kineski lekari takođe koriste pileću supu za lečenje prehlade, ali oni dodaju i malo žen-šena. Ako vam je žen-šen stran, u supicu svakako dodajte crni i beli luk. Kao prirodni dekongestivi spominju se i crni i zeleni čaj (zbog sadržaja teofilina), feferoni (zbog kapsaicina) i ren.

Izbegavajte temperaturne promene

Ako imate upalu sinusa, ostanite kod kuće dok se simptomi ne smire. Trudite se da održavate stabilnu temperaturu u kući ili stanu i istovremeno održavajte odgovarajuću vlažnost vazduha. Koristite ovlaživače vazduha, u koje možete da dodate par kapi eteričnog ulja.

Savet plus - nemojte da pušite

Pušenje smanjuje funkciju mirisnih ćelija, otežava higijenu nosne šupljine i isušuje mukozne membrane. Jednako negativno deluje i boravak u zadimljenoj prostoriji.

Pripremila: N.L.

Izvor: Miss7zdrava.24sata.hr/Zdravlje.kurir.rs