Cele knjige su napisane o blagotvornim moćima i drugim koristima, recimo za čišćenje u domaćinstvu, od sode bikarbone. Ipak, natrijum-bikarbonat nije za svakoga.

Soda bikarbona ima bazlna (alkalna) svojstva i najčešće se koristi protiv želudačnih tegoba, ali i da ublaži urinarne infekcije, olakša bol u grlu ili otkloni kožne probleme. Doktorka Ejmi Li, stručnjak za ishranu, navodi, međutim, da bez adekvatnog medicinskog znanja može lako da se pretera sa "samolečenjem" i izazovu ozbiljne posledice, a oprez se naročito savetuje osobama koje imaju probleme sajetrom ili bubrezima.

Povećan unos sode bikarbone može da izazove iritaciju zbog njene visoke alkalnosti, a dugotrajna upotreba da dovede do metaboličke alkaloze, stanja koje može da bude opasno po zdravlje, objašnjava dr Ejmi Li.

Šta je alkaloza?

Alkaloza je stanje u kojem dolazi do poremećaja kiselo-bazne ravnoteže u organizmu. Održavanje te ravnoteže ključno je za pravilno funkcionisanje svih organa.

Metabolička alkaloza nastaje kada telesne tečnosti sadrže previše bikarbonata ili kada promene u organizmu, poput smanjenja nivoa želudačne kiseline, naruše alkalnu ravnotežu.

nadutost-i-aritmije-shutterstock-2379574975.jpg
Shutterstock 
višak natrijuma šteti srcufoto: Shutterstock

Od srčanog zastoja do dijareje

Prema dr Ejmi Li, soda bikarbona ima pH vrednost između 8 i 9. Iako može da pomogne u neutralisanju viška želudačne kiseline, prekomerno korišćenje može da bude štetno po zdravlje.

- Neki od zdravstvenih problema povezanih sa preteranom upotrebom uključuju srčani zastoj, dijareju, grčeve u mišićima i povraćanje - navodi.

Zadržavanje tečnosti

Dugotrajna, nekontrolisana upotreba sode bikarbone takođe može da poveća rizik od zadržavanja tečnosti usled natrijuma, što može da dovede do srčanih problema, povećanja telesne težine i hipernatremije (poremećaj elektrolita), posebno kod osoba sa bubrežnim oboljenjima.

- Jedna kašičica (oko 4,6 grama) sode bikarbone sadrži oko 1,2 grama natrijuma, što znači da može da čini više od polovine preporučenog dnevnog unosa natrijuma, koji iznosi manje od 2,3 grama - navodi doktorka.

soda-bikarbona.jpg
Profimedia 
sa sodom samo oprezno i povremenofoto: Profimedia

Ostali rizici

Korišćenje sode bikarbone u svrhu poboljšanja zdravlja nije potpuno neutemeljeno. Natrijum bikarbonat je čest sastojak u oralnim proizvodima, kao što su paste za zube i preparati za negu ušiju.

- Povremeno korišćenje sode bikarbone, na primer za ispiranje usta, ne predstavlja problem - kaže dr Ejmi Li i poručuje:

- Međutim, prekomerna upotreba može da izazove gasove i želudačne tegobe, potencijalno toksično delovanje (posebno kod dece) i smanjenu apsorpciju lekova. Zato se pre redovnog pijenja vode sa sodom bikarbonom konsultujete sa lekarom, naročito ako imate probleme sa jetrom ili bubrezima.

Prenela: N.R.

Izvor: Msn.com//Zdravlje.Kurir.rs