Godinama koristite gel lak? Dermatolozi uklanjaju kancer kože sa ruku žena bez drugih rizika

Dermatolog hirurg, koja je specijalizaciju završila na Harvardu, otkriva da samo jedan odlazak na trajni lak može da izazove mutacije DNK koje su povezane s rakom kože.

Shutterstock

Dr Nera Nejtan je dermatolog hirurg sa velikim iskustvom u oblasti dijagnostikovanja i uklanjanja kancera kože i čest je sagovornik uticajnih stranih medija. Na svom Instagram profilu podelila je savete koji se tiču efekata lampi za trajni lak na kožu i rizika koje on nosi.

Kako kaže dr Nejtan, samo jedan odlazak na trajni lak gde bi ruke i nokti bili 20 minuta u lampi, može da izazove mutacije DNK koje su povezane s rakom kože. Ovo su rezultati studije koju je objavio naučni magazin Nature.

- Kao dermatolog, dijagnostikovala sam i uklonila kancere kože sa ruku žena bez ikakvih drugih faktora rizika, osim godina izlaganja UV lampi u salonima za manikir - kaže dr Nejtan.

Ako baš morate

Ona ističe i da gel manikir utiče na lošiji kvalitet noktiju, a kod pojedinih žena može da izazove i osip na licu.

- Ako baš ne možete da se odreknete gel laka, onda uradite dve stvari. Oko 20 minuta pre tretmana kožu ruku namažite zaštitnim faktorom SPF 30+ i na ruke stavite UPF (ultra violet protection) rukavice na kojima ste isekli samo vrhove - savetuje ova doktorka.

Prenela: N.L.

Izvor: Zelenaucionica.com/Zdravlje.kurir.rs